Pazartesi , 23 Aralık 2024

Doktor kapısından dönmemeniz için son 5 gün

son5gun

Avuç izi olmayan kişiler özel hastanelerde tedavi olamayacak. Bunun için de son 5 gün kaldı. Biyometrik kimlik doğrulama sistemine dahil olmanız gerekli.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başlattığı Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi için son 5 gün kaldı.

1 Aralık 2013 tarihinden itibaren özel hastanelerde avuç izi olmayan SGK’lıların tedavileri yapılmayacak. Bu sebeple bu ay sonuna kadar avuç izi tanımlamasına geçmiş olmanız gerekiyor.

12 Nisan 2013 tarihinden bugüne yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi biyometrik kimlik ile kayıt altına alındı. Yine bu yöntemle yaklaşık 4 milyon 400 bin başvuru doğrulandı. Kurumun bu sistem sayesinde tedaviharcamalarında önemli oranlarda tasarrufa geçmeye başladığı öğrenildi.

1 ARALIK SON GÜN

Özel sağlık tesislerinde 01.12.2013 tarihi itibariyle biyometrik kimlik doğrulaması yapılmadan muayene provizyonu verilmeyecek. Bu da demek oluyor ki avuç izini tanımlatmayan hastalar özel hastanelerde sıkıntı yaşayacak.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, 12.04.2013 tarihindeki duyurusu sonrasındaki ilk başta 20 pilotilde uygulanan biyometrik doğrulama sistemi, 01.09.2013 tarihinden itibaren ise özel sağlık tesislerindeolmak üzere tüm Türkiye’de geçildi. Biyometrik kimlik doğrulama sistemine üniversitelere bağlı hastanelerde de 01.09.2014 tarihine kadar geçilmiş olacak. 01.12.2013 tarihi itibariyle yine 2. Basamaközel sağlık tesislerinde biyometrik kimlik doğrulaması yapılmadan muayene provizyonu verilmeyecek.

BİYOMETRİK KİMLİK NASIL ALINACAK?

Biyometrik kimlik almak için neler gerekli?

*TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi, pasaport gerekli.

NEREDEN ALINIR?

BİYOMETRİK kimliğinizi hastane bankolarına kurulan Biyometrik Kimlik Doğrulama Ünitesinde (BKDÜ) oluşturabiliyorsunuz. BKDÜ’de her iki ele ait biyometrik avuç içi verisi SGK kayıt sistemine geçiriliyor.

BU UYGULAMA NİYE VAR?

SGK, T.C. Kimlik numarasıyla yapılan usulsüzlükleri engellemek amacıyla, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama sistemlerini kullanma yoluna gitti. SGK, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulanması ile sağlıkhizmetinin sunulması sırasında vatandaşın gerçekten hastanede olup olmadığından emin oluyor.

DÜNYADA BİR İLK

Her insana özgü olarak var olan, kopyalanması kesinlikle mümkün olmayan ve sadece canlı olarak hastanın bizatihi kendisinin sağlık hizmet sunucusunda olması ile alınabilen biyometrik damar izi,dünyada da ilk olarak ve bu kadar büyük bir çapta SGK tarafından hayata geçirildi. Kurum yetkilileri, buprojenin dünya çapında bir başarı öyküsü olduğunun altını çizerek, gerek ülke ekonomisi, gerekse dünyaülkeleri ekonomileri açısından kayıp kaçakla mücadelede stratejik bir araç olarak çok önemli katkılarsağlayacağına dikkat çekti.

 

AVUÇ İÇİ İZLERİ BOZULANLAR NASIL TEDAVİ OLACAK?

Söz konusu tarih itibariyle ‘Avuç İçi Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi’ne geçilmiş olacak. Bu bağlamdaözel sağlık kurumları da artık müracaatlarda avuç içini okuyarak sistemden kayıt açacak.

Çarşamba’da özel bir tıp merkezi genel Müdürü Uzman Doktor Razi Tabatabaei SGK’nın “Avuç içi damar okuma” olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama sistemine geçerken, başkasının kimliği ile tedavi usulsüzlüğünün önüne geçilmiş olacağını söyledi.

SİSTEM AVUÇ TARAMASIYLAÂ İŞLEYECEK

Sağlık kurum ve kuruluşları, müracaat aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, “Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya kurum sağlık kartı belgelerinden” biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapacak diyen Uzman Doktor Razi Tabatabaei hastalara sistem ile ilgili şu bilgileri verdi; Hastalarımızın müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin kurumveri tabanına kayıt işlemi yapabilmesi için hastamız avucunu cihaza okutacak. Sağlık sunucumuz, ilk biyometrik verinin kurum veri tabanımıza kayıt işleminde hastalarımızdan beyan ve taahhüt belgesi alacak. Tabi bunun için de bir defaya mahsus olmak üzere kişinin; sağlık hizmeti almak amacıyla sağlık hizmetisunucusuna başvurduğunda, T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veyaevlilik cüzdanını yanında bulundurması ve avuç içi damar izi sistemine ilk kayıt işleminin sağlık hizmetisunucusu tarafından yapılması gerekecek.

“TABİ OLMAYANLAR DA OLACAK”

Doktor Tabatabaei uygulamaya tabi olmayacaklar içinde şu bilgileri verdi: “Genel sağlık sigortalı olan 12yaşÂ ve altı çocuklar ve 65 yaşÂ üstü kişiler, her iki üst ekstremitesi olmayan kişiler (elleri olmayanlar), heriki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, felç ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişiler avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulaması uygulamasınatabi olmayacaklar.” dedi.

AJANSLAR