Pazartesi , 25 Kasım 2024

‘Paralel Hastane’de Ceza Muamması!

paralel-hastane-de-ceza-muammasi-5707787_8541_o

Şanlıurfa’daki OSM Ortadoğu Hastanesi ile ilgili 2012’de kesilen 61 milyon TL’lik para cezası tam bir muammaya dönüştü.

 Yeni Şafak gazetesi OSM’de tespit edilen usulsüzlükler olduğu iddiasını “Hasta Yatağıyla Paralel Soygun” başlığıyla yayımlarken OSM ve SGK bu durumu yalanladı. Benzer cezanın Özel Şanmed Hastanesi’ne de verildiği anlaşıldıİL MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINMIŞTI
Şanlıurfa’da, OSM Ortadoğu Hastanesi’ne yönelik Sayıştay müfettişlerince yapılan 2012 yılındaki denetimlerde; yoğum bakım ünitesinde mevcut yatak kapasitesinin üzerinde hasta tedavi edildiği gerekçesiyle 61 milyon TL’lik ceza kesildi. OSM, cezanın kesildiği 2012 yılından bu yana hukuki yollardan itirazını sürdürürken, geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü’nde denetmen olarak görevli Mehmet K. Erzurum’a, Bilal A. ise Adana’ya “sürgün” edildi. Sürgünün ardından geçen yıl il müdürü olarak görev yapan Mehmet Kara’nın görevden alınması akıllara geldi. Kara’nın en fazla usulsüzlüklerin yapıldığı özel tıp merkezlerine operasyon hazırlığı içerisinde olduğu için görevden alındığı biliniyordu. Denetmen olan iki memurun da aynı şekilde alındığı düşünülürken, cezaya olan hukuki itiraz yollarını kapattıkları öne sürüldü.

YENİ ŞAFAK: PARALEL SOYGUN
Yeni Şafak gazetesi ise, OSM Ortadoğu Hastanesi’ndeki bu durumu, sahipleri Gülen Cemaatine de yakın olduğu için “Hasta Yatağıyla Paralel Soygun” şeklinde başlıkla yayımladı. Devlet içindeki ‘paralel yapı’nın, bürokrasideki elemanları aracılığıyla bu hastanenin faaliyet raporlarıyla oynayarak devleti zarara uğrattığını kaydeden gazete, haberinde şu ifadelere yer verdi: “Müfettişler tarafından yapılan incelemeler neticesinde, hastanenin 1 Ocak-31 Aralık 2012 aralığında yoğun bakım servisindeki yatak sayısının 51 olduğu, fakat 77 olarak faturalandırılarak fazladan gelir elde edildiği ortaya çıkarıldı. Böylece hastanenin 5 bin 552 adet yoğun bakım hastasını fazladan faturalandırdığı tespit edildi. Müfettişler fazladan faturalandırma sonucu devletten milyonlarca lira haksız kazanç sağlayan hastaneye faiziyle birlikte 5 milyon 618 bin 679 TL ceza kesti. Yapılan araştırmalar ise daha vahim bir gerçeği ortaya döktü: Özel hastanedeki yolsuzluğu ‘paralel yapı’nın Sağlık Bakanlığı’ndaki uzantılarının örtbas ettiği anlaşıldı. Örgütün, 5 Ekim 2011 tarihinde hastanenin yoğun bakım hasta sayısını 77 olarak gösteren faaliyet izin belgesini de onayladığı tespit edildi. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ve Çevre İl Müdürlüğü tarafından yapılan tetkiklere de etki edilerek, 77 yatak kullanıldığının onaylandığı belirlendi.”

OSM: YOĞUN BAKIM YATAK SAYIMIZ 77
OSM Ortadoğu Hastanesi de, söz konusu haber üzerine bir yazılı basın açıklaması yaparak, iddiaları ve haberleri yalanladı. Haberleri mesnetsiz bulan OSM, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sayıştay denetçileri tarafından yapılan tespitler İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü tarafından alt komisyonda değerlendirilerek ilgili hastanelerden savunma, bilgi ve belge istenmiştir. Hastanemizle ilgili denetime söz konusu olan yoğun bakım yatak sayısı hastanemizin açılışında 51 olup Şanlıurfa’daki yoğun bakım yatak ihtiyacı göz önünde bulundurularak hastanemizdeki yoğun bakım servislerini büyütme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda servis kapasite artırımı yapılmış ve Sağlık Bakanlığına başvurulmuştur. 01.12.2011 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik ekiplerince oluşturulan komisyon tarafından Yoğum bakım yatak sayımız 77 olarak uygun görülmüştür. Bu komisyon raporuSağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından incelenmiş ve onaylanan müşterek teknik rapora göre 19.12.2011 tarihi itibari ile yoğun bakım yatak sayımız 77 olarak tespit edilmiştir. Yapılan yorumlarda yoğun bakım yatak sayısının 51 olduğu yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır.”

SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ İDDİALARI YALANLADI
OSM haberleri üzerine, SGK İl Müdürü Kaşif Kılıç da yazılı bir basın açıklaması yaparak, haberlerde yer alan “kurum müfettişlerinin ceza kestiği” kısmını ele alarak bu tür ceza kesme yetkisinin kendilerinde olmadığını aktardı. Kılıç, haberlerin asılsız olduğunu kaydederek, “Oysaki; Evvela bu tür cezaların, denetmenlerce yahut Kurum Müdürün tarafından verilmesi mümkün olmayıp, bu husus müdürlük bünyesindeki komisyonun görev ve yetkisindedir. Hal böyle iken denetmenlerin ve/veya eski kurum müdürünün yapmadıkları ve yapma yetkilerinin dahi bulunmadığı bir ceza işleminden dolayı tayin edilmeleri yahut, birçok usulsüzlüğe göz yummak zorunda kaldığı iddiası alenen mantığa aykırıdır. Haberdeki cezanın,Sayıştay tarafından onaylandığı yönündeki bilgi de gerçeğe aykırı ve hayal ürünüdür. Zira SGK tarafından verilen bu tür ve mahiyetteki cezalar Sayıştay’ın onamasına tabi değildir. Kaldı ki mezkur ceza henüz kesinleşmemiştir. Kurumumuz işlem ve personeli hakkında yapılan bu asılsız, dayanaksız ve gerçeğe aykırıhaberle kamuoyunda oluşan yanlış kanaatleri düzeltmek amacıyla bu basın bültenin yayınlanması zarureti hasıl olmuştur.” dedi.

Öte yandan OSM ile ilgili iddialar gündemdeki yerini korurken, benzer ancak daha az bir miktarda aynı gerekçelerle Özel Şanmed Hastanesi’ne de ceza kesildiği anlaşıldı.

Bu arada Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise, kendilerine bağlı SGK’nın da içerisinde olduğu iddialar hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol