Pazartesi , 23 Aralık 2024

Sağlık Çalışanları “14 MART’TA 10 ACİL TALEP İÇİN G(ö)REVDEYİZ!” dedi

saglikcalisanlarıgrev

14 MART’TA 10 ACİL TALEBİMİZ İÇİN G(Ö)REVDEYİZ!

1-      Tüm sağlık çalışanlarının ücretleri acilen iyileştirilmelir; kamuda çalışan hekimlerin ücretleri, Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı “Sağlık Personelinin Tam Süre Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda önerildiği şekilde iş güvenceli tek bir işte çalışarak insanca yaşamaya, mesleki gelişimi sürdürmeye yetecek, emekliliğe yansıyacak biçimde düzenlenmelidir. Hekimler arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, hekimlik uygulamalarını değersizleştiren ve hastaları “puan”a dönüştüren mevcut “performansa göre ücretlendirme” sisteminden ivedi olarak vazgeçilmelidir.

2-      Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için gerekli düzenlemeler yapılmamıştır. Bu amaçla Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan öneri doğrultusunda Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişiklik yapılmalı; hekimleri ve sağlık çalışanlarını kamuoyu ve hastalar nezdinde küçük düşürücü tutum ve söylemlere son verilmelidir.

3-      Hekimlerin hastalarına yeterli süreyi ayırabilmelerine ilişkin düzenlemeler yapılmalı, kamuda ve özel sektörde hekimlere onbeş dakikadan daha kısa süre içerisinde hasta randevusu verilmemelidir. MR ve BT gibi radyolojik görüntüleme hizmetlerinde  hasta randevuları en az 15 dk süre ayrılacak şekilde ayarlanmalıdır.

4-      Birinci basamakta çalışan hekimler ve sağlık çalışanlarının arasındaki ücret eşitsizliklerine son verilmeli, kurum hekimlerinin ve sağlık çalışanının özlük hakları ivedi olarak iyileştirilmeli; aile hekimlerine yönelik nöbet, vb. angarya uygulamalardan vazgeçilmeli, aile hekimleri iş güvencesine kavuşturulmalıdır.

5-      Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin sözleşmelerinde Türk Tabipleri Birliği taraf olarak kabul edilmelidir. İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Özel sağlık kuruluşlarının SGK’dan yeni hak edişleri hekimler ve sağlık çalışanlarının mevcut alacaklarının ödendiği belgelenmeden  yatırılmamalı, resmi tatil günlerinde rutin poliklinik hizmetleri için provizyon verilmemelidir.

6-      İşyeri hekimliğini taşeronlaştıran uygulamalar durdurulmalıdır.

7-      Hekimlerin mesleki, kişisel ve ailevi yaşamını olumsuz etkileyen başta ve öncelikle mecburi hizmet ve geçici görevlendirmeler olmak üzere çalışma yaşamındaki anti demokratik uygulamalar kaldırılmalı; başta asistan hekimler olmak üzere bütün hekimlerin nöbet ertesi izin hakkı istisnasız olarak uygulanmalı; sağlık çalışanlarının haftalık mesai süreleri öğlen tatili, nöbetler  ve icaplar da dahil olmak üzere 40 saati geçmemelidir. İyonizan radyasyonla çalışan sağlık personelinin çalışma süreleri  nöbet ve icap dahil yasal haftalık 25 saate indirilmelidir.

8-      Tıp eğitiminde niteliği yok sayan uygulamalara ivedi olarak son verilmeli; mevcut tıp fakültelerinin öğretim elemanı, donanım vb. eksiklikleri giderilmeli; tıp fakültelerine kapasitelerinin üzerinde öğrenci alımına ivedi olarak son verilmelidir. Sağlık eğitimi ile ilgili tüm meslek odası, sendika ve derneklerin katılımı ile SAĞLIK EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI  ivedilikle yapılmalıdır.

9-      Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ve yurttaşların sağlık hakkını engellemenin yanı sıra hekimlerin mesleki ve klinik bağımsızlığını yok eden bütün kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

10-  Sağlığı ticarileştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran,  eşit-ücretsiz-nitelikli sağlık hizmetinin önündeki öncelikli engel olan sağlıktaki bütün katkı-katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalıdır.

 SAĞLIK MESLEK ve EMEK ÖRGÜTLERİ