Pazar , 22 Aralık 2024

“Doktor balıklar”a ilgi büyük

sivas-balikli-kaplica

Sivas’ın Kangal ilçesinde özellikle sedef hastalığına iyi geldiğine inanılan ve ”doktor balıklar” olarak adlandırılan balıklarıyla bilinen kaplıcaya, Rusya’dan her yıl çok sayıda sedef hastası geliyor

 Sivas’a 98, Kangal ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Kangal  Balıklı Kaplıca, yurt içi ve yurt dışından, sedef hastaları başta olmak üzere  şifa arayan çok sayıda kişi tarafından tercih ediliyor.

Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce küçük balık,  sivilce ve yara kabuklarını yiyerek deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor.  Romatizma, kırık ve çıkık ile sinir, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu  etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği  ifade ediliyor.

Kangal Balıklı Kaplıca İşletmecisi ve Kaplıca, Talasso ve Kür  Merkezleri Derneği Başkan Yardımcısı Fuat Ünsal, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, kaplıcadaki içme suyunun ve 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan  balıkların dünyada benzerinin olmadığını ileri sürerek, “İnsanlar girdiği zaman  çıkmak istemiyor. Sabah 2-2,5 saat, öğleden sonra 2-2,5 saat giriyorlar ve çok  güzel sonuç alıyorlar. Sedef hastalığının tek yan etkisiz tedavi merkezi. Diğer  bütün ilaçlarda yan etki var. O yüzden ilaçsız, yan etkisiz tedavi, balıklı  kaplıcada” diye konuştu.

Sedef hastalarına 21 günlük tedavi önerdiklerini aktaran Ünsal,  hastalığı müzmin olan çok sayıda kişinin kaplıcayı her yıl ziyaret ettiğini  söyledi. Kaplıcaya son yıllarda ilginin daha da arttığını, Rusya, Almanya,  İngiltere, Fransa, ABD ve Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra çok sayıda ülkeden  ziyaretçi geldiğini belirten Ünsal, Sivas‘ın toplam turist sayısının yüzde  50-60’ını Kangal Balıklı Kaplıca’ya gelenlerin oluşturduğunu dile getirdi.

 – “Ruslar, buraya akın ediyor”

Özellikle Rus turistlerin kaplıcaya ilgi gösterdiğini ifade eden  Ünsal, Ruslar’da sedef hastalığının daha fazla görüldüğünü belirtti.

Kaplıcada her yıl yaklaşık 10 bin kişinin konakladığını dile getiren  Fuat Ünsal, şunları kaydetti:

“10 bin ziyaretçimizin yaklaşık 5 bini yabancı, bunların da yüzde  70-80’i Rus turistler. Ruslar, buraya akın ediyor çünkü sağlıklı sonucu buradan  alıyorlar. Gidenler hep birbirlerine anlatıyor. Balıkların dişi yok, yaraları  emerek alıyorlar. Çok kolay bir tedavi, herhangi bir kokusu yok. Hastalarımız,  sabah aç karna su içiyor. Su mis gibi. 1 litrede bir miligram selenyum var. Böyle  bir balık yok. Böyle bir rakımda böyle bir oksijen yok. 1600 metre rakımdayız,  çok güzel, temiz bir hava, temiz çevre ve billur gibi su.”

Kaplıca suyunun kontrol altında tutulduğunu, İstanbul Üniversitesi ve  Cumhuriyet Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyenle çalışmalar yürüttüklerini  ifade eden Ünsal, zaman zaman hacettepe, Erciyes ve Fırat üniversiteleriyle de  çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

milliyet

Bir yanıt yazın