Kimi zaman gözaltına alınan yabancı uyruklu vatandaşların ifadelerinin alınmasında kimi zamansa hayati operasyonlar içeren vakalarda anında müdahalede bulunan çağrı merkezi ilk kez görüntülendi.
Sağlık Bakanlığı herhangi bir sebeple gözaltına alınan yabancıların, ülkelere kaçak yollarla giriş yapmak isteyen mültecilerin, savaş mağduru olan sığınmacıların ve turistik amaçlı ziyaretlerde bulunan yabancı uyruklu vatandaşların 6 dili oldu.
2011 yılında dört dil ile başlayan talep üzerine ise lisan yelpazesini genişleten ‘Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Destek Birimi’, hasta-doktor ve tercüman arasında kurduğu ağı genişletti. Fransızca, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Farsça olmak üzere altı dil ile hizmete devam eden merkezin aylık çağrı ortalaması binleri geçti.
Ayda 5 bin çağrı
Ankara Sıhhiye’de 18 personelin vardiya sistemi ile çalıştığı merkez hakkında bilgi veren Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Destek Birimi Çağrı Merkezi Sorumlusu Ahmad Farid Farcad merkezin hem yurt içi hem de yurt dışı aramalarına hizmet verdiğini söyledi. Aynı zamanda Afgan asıllı olan ve Farcad yoğun çalışma tempolarını şu sözler ile anlattı: “Talep ve hastaların yoğunluğu nedeniyle Fransa, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Farsça olmak üzere altı dilde hizmet vermekteyiz. Burada 18 kişi hizmet veriyor.
Vardiya sistemi ile çalışıyoruz. İlk 100 çağrı ile başladık şu anda aylık olarak 5 bin 500 çağrı alıyoruz. 112’den, 184’ten, özel ve kamu hastanelerinden yani Türkiye’nin 81 ilinden bize çağrı geliyor. Bizi aradıklarında ‘Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Destek Birimi’ diye telefonu açarak hangi dilin tercümanı isek kendimizi tanıtıyoruz. Doktor hastanın şikayetini öğrenmek istediğini belirtiyor biz de öğrendikten sonra he doktor hem de hasta arasında iletişimi sağlıyoruz. Bunlar bazen sağlık personellerinin dışında polis ekipleri, jandarma görevlileri de olabiliyor†dedi.
Boğulmak üzerelerken hayat kurtardık
Merkezin sadece hastalardan gelen çağrılardan ibaret olmadığını dile getiren Farcad, “ Vatandaşlar bazen hastalıkları hakkında bazen de kaza işlemlerine ilişkin bilgi alıyorlar. Örneğin yakalanan mültecilerin karakolda gözaltı sürecinde emniyet mensuplarına tercüman konusunda yardımcı oluyoruz.
Yurtdışına kaçmak isteyen mülteciler botta mahsur kalınca sahil güvenliği aradılar oradaki ekipler de bize ulaştılar. Boğulmak üzereyken yaptığımız yönlendirme ile hayatları kurtuldu. Ya da nakil işlemlerinde doktorları çoğu kez uyarmış ve yanlış bir operasyona engel olmuşuzdur â€diye kaydetti.
En çok Arapça çağrı alıyoruz
Yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınmacı olarak gelen Suriyeliler nedeniyle en çok Arapça dilinden çağrı aldıklarını aktaran Merkez Sorumlusu Farcad, “ Suriye’de yaşanan iç karışıklık etkisi ile en yoğun olarak Arapça çağrı alıyoruz. Kaçakların veya mülteciler sahil güvenlikten sık sık yardım istiyor†dedi.
1 yılda 18 bin çağrı
Merkezin son 1 yılda katlanarak büyüyen çağrı sayısına ulaştığını bunun da özellikle sağlık personeline alternatif bir kol oluşturduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Destek Birimi Çağrı Merkezi Sorumlusu Ahmad Farid Farcad ayşunları söyledi: “ 2013 yılında 14 bin çağrı varken 2014 Mayıs ayına kadar gelinen noktada 18 bin çağrıya ulaşmış durumdayız. Gözle görünen büyük gelişmeler var.
Doktorlar birimin katkıları için sık sık teşekkürlerini iletiyorlar. Sağlık personelleri bu birim sayesinde bir nebzede de olsa rahatladı. Çünkü dilini bilmediği bir yabancı hasta geldiğinde sağlanan iletişim hizmeti ile işlerini kolaylaştırmış olmuş olduk. Hepsi çok memnun. Bize uluşmak isteyenler 444 47 28 numaralı telefonu arayabilirler. 7 gün 24 saat hizmet alabilirler.â€eren Uluslararası Hasta Destek Birimi hem asayişin hem sağlığın 6 dili oldu.
kanala