Pazar , 22 Aralık 2024

Doktorlar Öğretmen Olabilecek

doktorlarogretmenolabilecek.fw

Nabi Avcı dün katıldığı bir programda doktorların da öğretmen olacağını açıkladı ve büyük bir tartışma başladı. Doktorlar öğretmen olabilir mi? Doktorlara öğretmenlik yolu açılıyor mu? Doktorlara öğretmenlik haberimizi sizlere iletiyoruz.

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün akşam NTV’de katıldığı canlı yayın programında okulların açılmasına kısa süre kala öğretmen atamalarını ve milli eğitim içindeki değişiklikleri konuştu. Pek çok açıklama yaptı ancak içlerinden en dikkat çekeni formasyon eğitimi hakkında söylediği sözler oldu. Bakan Avcı gerekirse doktorların da formasyon eğitimi alarak öğretmen olabileceğini belirtti. Bunun üzerine pek çok eğitim platformunda konuyla ilgili tartışmalar başladı. Bakan Nabi Avcı’nın tıp fakültesi mezunlarına formasyon eğitimi verilmek suretiyle öğretmen olabileceklerini açıklaması büyük tepkilere yol açıyor.

Nabi Avcı’nın bu açıklaması öğretmenleri kızdırmış durumda. Öğretmenler tıp formasyonu alarak doktorluk, hemşirelik sağlık memurluğu gibi alanlarda çalışamazken doktorlara tanınan bu ayrıcalık öğretmenleri oldukça sinirlendirdi. Zaten öğretmen atamaları için yıllardır eğitim fakülteleri dışından formasyon eğitimi verilmek suretiyle fen-edebiyat fakültesi mezunları da alınıyor. Meslek dersleri için başka fakültelerden mezun olanlara formasyon eğitimi verilebiliyor. Ancak zaten gelir düzeyi olarak öğretmenlerden daha fazla kazanacak olan doktorlara neden formasyon eğitimi verilerek öğretmen olmaları sağlanıyor anlamış değiliz. Doktorların ders verebileceği alanlar fizik, kimya, biyoloji gibi temel derslerle bazı meslek dersleri olabilir diye düşünüyoruz. Ancak zaten hali hazırda eğitim fakültesi mezunu ve atama bekleyen binlerce on binlerce fizik, kimya, biyoloji öğretmen adayı bulunmakta. Biz de sayın bakana bu konuda meydan okuyoruz. Madem doktorlar öğretmen olabiliyorsa öğretmenler de pekala doktor olabilir. Sağlık Bakanlığı’yla konuşularak öğretmenlere tıp formasyon eğitimi verilmesini ve öğretmenlerin hastanelerde çalışabilmesini istiyoruz.

4 Yorumlar

  1. Öğretmenlerin bu konuya sinirlenmesi kesinlikle doğaldır;fakat doktordan öğretmen olma fikri daha savunulabilirken,öğretmenden doktor olma hakkı kesinlikle savunulamaz.Ortada bir gerçek var ki tıp okuyanların puanları daha yüksek ve bu kişiler doğal olarak daha zeki.Bu gibi kişiler pekala öğretmen olabilir.Öğretmenliğin de konuyu bildikten sonra kolay bir meslek olduğunu düşünüyorum.Ama 6 yıllık tıp eğitimi almamış tıp okumaya hak kazanamamış kişilerin böyle bir istekte bulunması çok saçma.Olması neredeyse mümkün değil.

    • Ayrıca baÅŸarılı bir doktoun idealist bir doktorun buna yelteneceÄŸini katÅŸyen düşünmüyorum

    • Puanın yüksekliÄŸi, zeka ölçümü için bir gösterge deÄŸildir. Türk eÄŸitim sisteminde ölçme ve deÄŸerlendirme zeka dahil hiç bir ÅŸeyi doÄŸru ve yeterince ölçememektedir. Mevcut yazılı sınavlar test tekniÄŸinde üstün olmayı belki ölçebiliyordur. Yukarıdaki varsayımınızdan hareketle zeki insanlar her iÅŸi yapabilir sonucu çıkmakta ki bu çok yanlış bir yaklaşım. O zaman eÄŸitim-öğretim ne için var? Zekayla her ÅŸeyi baÅŸarsın insanlar bir ÅŸekilde.

      Öğretmenlik mesleÄŸi bir konuyu bilmek veya çok ileri derecede bilmekle ilgili deÄŸildir. Bir konuyu öğretmeyi bilmekle ilgilidir ki o da öğretim yöntem ve tekniklerini bilmeyi gerektirir. Ä°ÅŸte bu nedenle TIP FAKÃœLTELERÄ°NDE “TIP EĞİTÄ°MÄ° ANABÄ°LÄ°M DALLARI” kurulmuÅŸtur. Ve orada EĞİTÄ°M HOCALARI tıp öğrencilerine ve hocalarına ÖĞRETÄ°M YÖNTEM ve TEKNÄ°KLERÄ° konusunda ders verirler. Bazı durumlarda TIP HOCALARI eÄŸitim fakültelerine giderek “öğretim yöntem ve teknikleri” konusunda eÄŸitim bilimcilerden dersler alırlar. Anlayacağınız tıp fakülteleri doktor adayları yetiÅŸtirirken de bir “eÄŸitim” iÅŸi yaptıklarından alan bilgilerini tıp öğrencilerine en etkili biçimde nasıl aktarmaları gerektiÄŸini eÄŸitimcilerden öğrenirler. Ãœniversitelerde tüm alanlar böyledir ve akademisyenler öğretim yöntem tekniklerini bilmeden etkili ve de verimli ders iÅŸleyemezler.

      Malesef az gelişmiş ülkelerde (Örn: Türkiye) herkes her işten anlar, her işi yapar, belirli bir alanda uzmanlaşmak diye bir kavram, içi en boşaltılmış olan kavramdır. Profesyonel yaklaşım yoktur. Eğitim ise en itibarsızlaştırılmış alandır, kimse anlamaz, herkes yapar.

  2. ne içtiysen bende isteyom rezaaaaaaaaaaa :))))

Bir yanıt yazın