Cuma , 24 Ocak 2025

TUS’a kardeş EUS geldi (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı)

eus

MECLİS, tüm partilerin uzlaşmasıyla Tıpta Uzmanlık sistemindeki gibi Eczacılıkta Uzmanlık sistemi getirdi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ve arkadaşlarının Eczaneler Yasası’nda değişiklik getiren teklifi Meclis Genel Kurulu’nda iktidar-muhalefet uzlaşmasıyla kabul edildi. Yeni yasaya göre, eczacılık eğitiminin ardından 3 yıllık eğitim süreleriyle “Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi (bitkisel ilaçlar) Eczacılığı” adlarıyla uzmanlık yapılabilecek. Yatak sayısı 300’e kadar olan hastanelerde bir, 300’ün üzerindeki her 100 yatak için 1 klinik uzman istihdam edilmesi zorunlu olacak. Uzman klinik eczacı istihdamı zorunluluğu 1 Ocak 2023’te başlayacak.

————————-
Eczacılığın herhangi bir uzmanlık dalında uzman olmak için sağlık bakanlığı’nca ilan edilen Türkiye eğitim kurumlarınca veya yabancı ülkelerin eğitim kurumlarından verilip tasdik ve tescil olunmuş bir uzmanlık belgesine sahip olmak gerekecek. SağlıkBakanlığı’nın sürekli kurulu olarak “Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu” oluşturulacak. Kamu kurumları, üniversiteler ve meslek birliklerinden seçilecek üyelerin eczacılık alanında profesör veya doçent olmaları şartı aranacak. TEB’in Başkanlık Divanı’ndan bir üye seçmesi durumunda uzman olma şartı aranmayacak. Eğitim süreleri, Sağlık Bakanlığı’nca Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu’nun kararı üzerine üçte bir oranına kadar artırılabilecek. Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecek.

DOKTORA YAPANA BELGE

Uzmanlık dallarının eğitim müfredatları ve bu müfredatlara göre uzmanlık dallarının temel uygulama alanları ile görev ve yetkilerinin çerçevesi, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu’nca belirlenecek. Kurul, bakanlığın daveti üzerine yılda en az iki defa toplanacak. Kurulun çalışması açısından tıpta uzmanlıkla ilgili hükümler eczacılıkta uzmanlıkta da geçerli olacak. Eğitim ve Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) ilgili diğer ayrıntılar bakanlığın çıkaracağı yönetmelikle belirlenecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, eczacılıkta uzmanlık dalı olarak belirlenen alanlardan birinde doktora eğitimi yapmış olanlar ile bu alanlarda doktora eğitimine başlamış olanlardan eğitimlerini başarıyla bitirenlere talepleri halinde uzmanlık belgesi verilecek. Pratisyen tabip ve diş hekimlerine tanınan haklardan uzman eczacılar da yararlanacak.

Bir yanıt yazın