İhtisas yaparak uzmanlaşacakları bölümlerde eğitim gören doktorlara şok karar. 8 Eylül 2013’te ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) 8 bin 586 doktor katıldı. Sınavı kazanan 2 bin 656 doktor ise ihtisas eğitimi için kazandıkları bölümlere atandı. TUS’un ardından bir çok doktor bazı sorularda hata olduğunu söyleyerek ÖSYM’ye itiraz etti.
Mahkeme hatalı dedi
ÖSYM soru havuzunun korunması amacıyla çıkarılan yasayla Temel ve Klinik Bilimler testlerinde sorulan toplam 240 sorunun sadece yüzde 10’unu yayınladı. Bunun üzerine doktor B. Y. arkadaşlarıyla bir araya gelerek yanlış olduklarını iddia ettikleri 10 soruyu akıllarında kaldığı şekliyle mahkemeye götürdü. B.Y.’nin davasına 10 doktor daha müdahil oldu. Yapılan bilirkişi incelemesinde iptali istenen 10 sorudan 4’ü doğru bulunurken 6’sının hatalı olduğu tespit edildi. Davaya bakan Ankara İdare Mahkemesi hatalı 6 soruyla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Davayı açan B. Y.’nin avukatı Burhan Özkaya, VATAN’a şöyle konuştu: “Mahkeme esastan kararını 15 gün içinde verecek. ÖSYM Nisan 2013’teki TUS’ta 11 soru iptal edildiği halde sınava giren herkesin puanını yeniden hesaplamadı. Açtığımız davaların hepsini kazandık. Bir çok doktor üst tercihlerine yerleşti. Sınava giren tüm doktorların puanlarının yeniden hesaplanması ve istedikleri takdirde üst tercihlerine yerleşmesi gerekir. Torba yasayla geçen İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 20B maddesine göre sınavla ilgili yapılan değişiklik sınava giren herkesi kapsıyor.â€
Nisan’da 11 soru iptal
ÖSYM’nin yaptığı Nisan 2013 TUS’taki sorular yine doktorlar tarafından mahkemeye götürülmüştü. ÖSYM itirazlar üzerine 2 sorunun cevap şıkkını değiştirirken, 6 soruyu da iptal etti. Ancak mahkemeye giden doktorlar 5 sorunun daha hatalı olduğunu tespit ettirdi. Toplamda 11 soru yanlış olduğu için iptal edildi.
VATAN