Hemofili hastalığı nedeniyle yürümekte zorlanan Sudanlı bilgisayar mühendisi Ömer İsa Ahmed (38), Türkiye’nin uzattığı yardım eli sayesinde sağlığına kavuştu.
Sudan Hemofili Hastaları Derneği Başkanı Ahmed, Türk doktorların yaptığı zorlu ameliyat sonrası artık rahatlıkla yürüyebiliyor.
Kanda pıhtılaşma sorununa yol açan hemofili hastalığının neden olduğu eklem içi kanamaya bağlı el ve ayaklarında “kireçlenme” gelişen Ahmed, uzun yıllardır yürümekte ve hareket etmekte zorlandığını söyledi.
Kanında pıhtılaşma sorunu bulunduğu için gerekli ameliyatın ülkesinde yapılamadığını kaydeden Ahmed, Türkiye’nin uzattığı yardım eli sayesinde Ankara’ya getirildiğini ve Türk doktorların riskli bir ameliyatı başarıyla yaptıklarını belirtti.
Ülkesinde hemofili hastaları için kurulan derneğin başkanlığını yaptığını dile getiren Ahmed, “Ülkemde benimle aynı kaderi paylaşan hastalar böyle bir şansa sahip değil. Bana Türkiye’de çok iyi bakıldı. Türk doktorları çok başarılı ve yetenekli, kendilerine minnettarım” dedi.
“Çok riskli bir ameliyattı”
Ömer İsa Ahmed ‘in Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisini üstlenen doktorlar Doç. Dr. Serkan İltar, Doç. Dr. Bahadır Alemdaroğlu, Opr. Dr. Emre Gültaç ve Doç. Dr. Bülent Alioğlu, hastanın yaşadığı sorunun hemofiliye bağlı ortaya çıktığını dile getirdi.
Doç. Dr. İltar, hemofili nedeniyle eklem içi kanamaya bağlı gelişen kireçlenme nedeniyle hastaya diz protezi ameliyatı yapıldığını, fakat kanında pıhtılaşma sorunu bulunduğu için operasyonun çok riskli olduğunu söyledi.
Bu ameliyatı sürekli temas halinde bulundukları hematoloji uzmanı Doç. Dr. Alioğlu ile planladıklarını anlatan İltar, şu bilgileri verdi:
“Başka hastanelerde bu ameliyatın çok riskli olduğu ve yapılamayacağı söylenmiş. İyi bir ekip çalışmasıyla son derece zorlu bir ameliyat gerçekleştirerek, hastamızın sol dizine total diz protezi taktık. Fizik tedavi desteğiyle de artık rahatlıkla yürüyor. Bir süre sonra diğer dizine de aynı ameliyatı yapacağız ve durumu daha da düzelecek.”
İltar, ameliyat sonrası hastanın eklem içi kanama ve ileri düzeydeki kireçlenmesinin durdurulduğunu, Ahmed’in artık bundan sonra aynı sorunu yaşamayacağını bildirdi.
Hastayı tedavi eden ekipte yer alan Doç. Dr. Bülent Alioğlu da hemofili hastalarının kanında pıhtılaşma sorunu olduğu için ameliyat edilmelerinin son derece riskli olduğunu, bu nedenle Ahmed’in ameliyatı öncesi ve sonrasında iyi bir takip gerektiğini söyledi.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Mustafa Kotanoğlu da hastanede Türkiye’nin yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde çok sayıda yabancı hastanın tedavi edildiğini belirterek, “Sudanlı hastamızın tedavi giderleri tamamen ülkemiz tarafından karşılandı. Kanındaki pıhtılaşma sorunu için kullanılan faktörün maliyeti 100 bin liranın üzerinde. Kendisi şu anda çok iyi durumda” diye konuştu.
(AA)
trthaber