Pazar , 22 Aralık 2024

Lenf kanserinde kök hücre umudu

Lenf kanserinde kök hücre nakliyle, tedavide yaklaşık yüzde 60 oranında 5 yıllık hastalıksız yaşam sağlandı

1065250_620x410

Lenfoma Myeloma Derneği Başkanı ve Tıbbi Onkoloji Hematoloji, İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Taner Demirer, lenf kanserinde kök hücre nakli ile tedavide yaklaşık yüzde 60 oranında 5 yıllık hastalıksız yaşam ve şifa sonucu alındığını söyledi.
6. Uluslararası Lenfoma Myeloma Kongresi için Antalya’ya gelen Demirer, Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığı’nın istatistik verilerine göre lenf kanserlerinin belli bir oranda seyrettiğini, artış görünmediğini belirtti.

Lenf kanserlerinde kök hücre transplant tedavileriyle son 10 yılda olumlu gelişmeler yaşandığını anlatan Demirer, “Kök hücre naklini, nükseden hastalıklarda veya dirençli olacağını düşündüğümüz hastalarda kullanıyoruz. Lenf kanserinde, nükseden hastalıklarda kök hücre nakliyle yani kişinin kendi kök hücresini kullandığımızda yüzde 55-60 oranında 5 yıllık hastalıksız yaşam ve şifa bildiriliyor. Bu çok önemli bir aşama” dedi.
Demirer, lenf kanserinin en sık görülen kanser türleri arasında 6 ya da 7’nci sırada yer aldığını bildirdi.

Kanserin tedavisi kadar oluşumuna da özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Demirer, dumansız hava sahası projesinin özellikle akciğer kanserinin ileriki 10-15 yıllık süreçte azalmasını sağlayacağını ifade etti.

Erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer, kadınlarda ise meme olduğunu ancak kadınlarda akciğer kanseri görülme oranının arttığını vurgulayan Demirer, “Dumansız hava sahasının kullanımı, sigara içim alanlarının azaltılması ile 2 milyona yakın insan sigarayı bıraktı. Dumansız hava sahası projesi, Türkiye’nin bir başarı hikayesidir” diye konuştu.

Demirer, “ikinci el içim” olarak nitelendirilen, kapalı mekanlarda başkasının içip de kendisi içmeyen insanın dumanı teneffüs etmesi olayının azalmasıyla akciğer kanseri vakalarında ciddi düşüşler beklediklerini kaydetti.

AA

Bir yanıt yazın