Pazar , 22 Aralık 2024

Dünya Sağlık Örgütüne “terör” mektubu

Dünya Sağlık Örgütüne “terör” mektubu

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, terör olaylarına ilişkin, yurt dışındaki sağlık örgütlerini bilgilendirdiklerini belirtti.

müzezzinoğlu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Müezzinoğlu, “terör olaylarının sağlık hizmetlerine etkisine” yönelik soru üzerine, terör olaylarında en ağır bedeli Güneydoğu’daki Kürt kökenli vatandaşların ödediğini söyledi.

Vatandaşın sağlık hizmetine ulaşmada sorun yaşadığını belirten Müezzinoğlu, “Ateş var, silah var, molotofkokteyli var, mayın döşenmiş yollar var, kazılmış yollar var. Dolayısıyla vatandaşın sağlık hizmeti alımında, sorunu engeli vatandaşa yaşatan bir terör örgütü var” diye konuştu.

Sağlık hizmeti sunanların yaşadığı sorunlara da dikkati çeken Müezzinoğlu, “29 ambulans ekibimiz zaman aman alıkonuldu. Hemşiremiz, ambulans şoförümüz, doktorumuz katledildi. Ambulanslarımız roketatarla, molotofkokteyliyle ve kurşunlanmayla hasar gördü ama biz hasarları çok konuşmak istemiyoruz. Önemli olan insan ve insana hak ettiği hizmeti verebilmek. Biz oradaki insanımıza hak ettiği hizmeti vermekte silahın olduğu, ateşin olduğu, yolların mayın döşendiği veya ulaşımın engellendiği ortamda vatandaşımızın mağduriyetini yaşıyoruz” dedi.

“Diyaliz hastaları provokatif olarak medyaya veriliyor”

Zor şartlarda hizmet verdiklerini ancak bunu aksatmamaya çalıştıklarını dile getiren Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Diyaliz hastaları zaman zaman provokatif olarak medyaya veriliyor. Cizre’de geçtiğimiz ay bir hafta süresince sokağa çıkma yasağı uygulandı ama biz 66 diyaliz hastamızı evlerinden alarak o zor koşullarda bir kısmı Silopi’de, bir kısmı Şırnak merkezde yatırarak tedavilerini hiç aksatmamak için elimizden geleni yaptık. Güvenli bir ortam olmadığı için yaklaşık bin 500 acil çağrıya gidemediğimizi, güvenli ortam sağlandığında bunlara ulaştığımızı ifade etmek isterim.”

Dünya Sağlık Örgütüne “terör” mektubu

Bakan Müezzinoğlu, terör olaylarına ilişkin yurt dışındaki sağlık örgütlerini de bilgilendirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Terör olaylarında esas bedeli Kürt kökenli orada yaşayan vatandaşlarımız ödüyor. Bu sabah itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü Başkanı’na, Avrupa Bölge Başkanı’na, bizim sağlık hizmeti sunucularımızın dinamikleri ve terör dolayısıyla yaşadıkları zorlukları, terör dolayısıyla mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini yazan bir mektup yazdım ve imzaladım. Ankara’daki büyükelçilere de bu anlamda terörden dolayı sağlık hizmetlerinin engellenmesi nedeniyle, o bölge insanımızın mağduriyetlerini dile getirdik.”

“ALO 191 kesintisiz hizmet veriyor”

30 uzman ile bin 100 çalışanla 24 saat kesintisiz ALO 191’den hizmet verildiğini belirten Müezzinoğlu, “Şu an 22 bin 981 çağrı aldık, muhtemelen bugün bu rakam 23 bin kişiye ulaşmıştır. Her an işte ‘çocuğumda şunu gözlemliyorum’ ‘ne yapabilirim’ şeklinde bilgi vermek isteyenlerin kesinlikle tereddütü olmamalı. Çünkü herhangi bir bilginin bizden bir başka yere sızması veya onun bu bilgi dolayısıyla her hangi bir sıkıntı çekmesi söz konusu olmayan bir sistemi kurguladık” diye konuştu.

Müezzinoğlu, “Sağlıklı bir Türkiye için 1 milyon bisiklet projesi”ne ilişkin de, “Birileri bisiklet sahibi olsun diye değil, bir kültüre dönüşsün diye o projeyi başlattık. Yerel yönetimlerin bisiklet yolu yapması lazım. Onun için dedik ki, 1 kilometre yol yapan yerel yönetimimize bin adet, 5 kilometre yapana 5 bin adet, 10 kilometre yapana 10 bin adet bisiklet vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bu projeyi kendi himayelerine aldılar” değerlendirmesinde bulundu.

AA

Bir yanıt yazın