Perşembe , 26 Aralık 2024

Doktorlar’ın ruh sağlığı ile ilgili anket sonucu şaşırttı!

Son günlerde intihar olayları ile gündeme gelen Doktorlar’ın ruh sağlığı ile ilgili yapılan bir anket sonucu şaşırttı.

ÖZEL HABER: Doktorlarhaber-Ankara

En son geçtiğimiz gün Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görev yapan pediatri asistanı 28 yaşındaki Dr. Ece Ceyda Güdemek, 9. kattaki evinin balkonundan atlayarak intihar etmişti.

Hastanede nöbetlerin 24 saat olduğu, gece mesaisine gelen Güdemek’in sabah nöbete başlayınca 36 saat çalıştığı, 12 saatlik aranın ardından 36 saat daha mesai yaptığı belirtildi.

Gaziantep’te gözyaşları arasında toprağa verilen Güdemek’in hayatına son vermeden kaleme aldığı “veda mektubu” ortaya çıktı.

Genç doktor mektubunda şunları yazmıştı: “Annemden özür diliyorum. Hayat benim için çok zor. Bunaldım bu hayattan. Umarım ölümüm bazı güzel değişikliklere yol açar. Kimse kimsenin dedikodusunu yapmasın. Lanet hastaneler doktorlara yüklenip durmasın. Kredi kartı borcum var ama 10 binden fazla para var. Dert etmesin Erbil ağabeyim, borç yıkmıyorum. Annemi üzmesin kimse tek isteğim budur. Ha birde ola ki anında ölmezsem seçimim ölmekten yana kimse beni yaşatmaya çalışmasın. Ece.”

ANKET SONUCU ŞAŞIRTTI – HER İKİ HEKİMDEN BİRİ İNTİHARI DÜŞÜNMÜŞ!

Daha önce de yaptığı büyük anketleri ile bir çok kez gündeme gelen on binlerce hekimin yer aldığı DrTus.com forum sitesinde bu gelişmeler sonrasında hekimlere önemli bir soru yöneltildi.

Soru: Hiç intihar etme düşünceniz yada girişiminiz oldu mu? şeklindeydi..

 Henüz ilk günlerde bile binlerce hekimin katıldığı ankette inanılmaz bir sonuç ortaya çıktı!

Hiç intihar etme düşünceniz yada girişiminiz oldu mu?
Evet (46.52%)
Hayır (53.48%)

Neredeyse her iki hekimden birisinin intiharı düşünmüş olması “sağlık sisteminde her şey yolunda mı?”sorularını tekrar sorgulamak gerektiğini düşündürdü!
Psikolog Özge Irmak PALA olayı şöyle değerlendirdi;
Hekimlerin intihar nedeniyle ölüm oranlarının diğer meslek gruplarına göre daha yüksek olduğu acı bir gerçektir.
Ağır çalışma koşulları, çalışma sürelerinin uzun olması, yoğun iş baskısı, hekimlerden yüksek performans beklentisi ve tüm bunlara bağlı olarak yaşanan yoğun stres, intiharlara bağlı ölümleri beraberinde getirmektedir.
Tüm bu olayların, çözüm tartışmalarının yanı sıra bize gösterdiği bir şey daha vardır ki o da ruh sağlığı konusunda sağlık bakanlığınca ve hastanelerin ruh sağlığı birimlerince tıp hekimlerinin “periyodik ruh sağlığı muayeneleri programı” düzenlenmesi ve hekimlerin bunlara tabi olmaları gerektiğidir. 
Böylelikle Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımında yer alan “Bedensel ve Ruhsal iyilik halinin korunması” yolunda hastalarının iyilik halini koruyacak olan hekimler kendi sağlıklarını koruma yolunda önemli bir adım atmış olacaklardır.
Bu ve benzer intihar haberlerini duymamak temennisi ile…

Bir yanıt yazın