Cuma , 24 Ocak 2025

Spiral Nedir?

Spiral küçük, rahim içine yerleştirilen, gebe kalmayı önleyen ve birkaç değişik çeşidi olan bir objedir. Spiral bu işin eğitimini almış, rahim içi yapısı uygun olan kadınlara takılabilir. Etki mekanizması rahim içi yapısını değiştirerek oluşan gebeliğin tutunmasını engellemesi ile olur.

Adet dönemi ya da gebe olunmadığından emin olunan her dönemde takılabilir. Genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Etki süresi 5-10 yıl. Tekrar gebelik istendiğinde çıkarılır ve 1-2 ay içinde spiral öncesi gebe kalma potansiyeli geri döner. Spiral takılma işlemi sonrası antibiyotik kullanılmalı ve nadiren ağrı kesiciye ihtiyaç duyulabilir

Yaygın olarak kullanılan 3 çeşit spiral vardır: Klasik T bakır spiral, Hormonlu spiral ve Gynefix (yeni kaymayan bakır spiral)

Adet dönemi ya da gebe olunmadığından emin olunan her dönemde takılabilir. Genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Etki süresi 5-10 yıl. Tekrar gebelik istendiğinde çıkarılır ve 1-2 ay içinde spiral öncesi gebe kalma potansiyeli geri döner. Spiral takılma işlemi sonrası antibiyotik kullanılmalı ve nadiren ağrı kesiciye ihtiyaç duyulabilir.

spiral-nedirKlasik T Spiral: Yaklaşık % 98 koruma sağlar. Adet kanaması süresi ve miktarı artabilir. Adet dönemlerinde adet sancısı (dismenore) artışı olabilir. Etkisi endometrium (rahim içi)  tabakasında bakıra karşı oluşan reaksiyon nedeniyle embryo yerleşimi olmaz.

Hormonlu Spiral: Esas olarak fazla ve uzamış adet kanaması (menometroraji) olan kadınlarda tedavi amaçlı olarak kullanılmaya başlamışsa da korunma yöntemi olarak da %98-99 oranında etkili. Etkisi endometrium tabakasının gelişimini önlemesi ile olur. Oluşan embryonun yerleşimi bozulur. Özellikle kanamdan dolayı anemi (kansızlık) gelişen kadınlarda tercih edilir. Adet kanaması 1-2 gün ve toplam birkaç ped olacak kadar azalır. Ayrıca adet sancılarını da azaltır.

Gynefix (kaymayan spiral): Son yıllarda yeni kullanılmaya başlanan bir alet. Spiral rahim içinde fundus bölgesine tutturulduğu için yerinden kaymıyor. Adet miktarı ve süresi ayrıca adet sancısı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmıyor. %99-99,5 oranında koruma sağlıyor.

Op.Dr. İrfan Tarhan

www.kürtajankara.org

Bir yanıt yazın