Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne tepki gösteren hekimler iş bıraktı. Yapılan açıklamada, taleplerin yerine getirilmemesi halinde eylemlerin her ay devam edeceği bildirildi.
Türkiye genelinde aile hekimleri ve sağlık çalışanları, ‘Aile Hekimliği Sözleme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere tepki olarak iş bırakma eylemi başlattı. İş bırakma eylemleri, cuma günü akşam saat 17.00’a kadar devam edecek.
Bu kapsamda, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Şubeleri, Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) bugün İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde ortak açıklama yaptı. Sendikaların düzenlediği ortak açıklamayı İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel sekreteri Dr. Sercan Ahmet Uluç okudu.
Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, sağlık çalışanları taleplerini şöyle sıraladı:
– Bakanlık, 6 ayda gelemeyen hastadan dolayı ücret kesintisi maddesini,
– HYP ile ilgili negatif performans maddesini,
– Yazılan ilaca göre ödeme verilmesi maddesini,
– Hastaları müşteri gibi görerek memnuniyete göre ödeme verilmesi maddesini,
– Sözleşme yenilememizi birçok şarta bağlayan hukuksuz yönetmelik maddelerini geri çekmek durumundadır.
– Kronik hastalık izlemlerinde asgari yüzde 40 yapılması maddesi, hekim başına düşen nüfusun 2500 e düştükten sonra başlamak üzere izlemlerin yapıldığı oranda ek ödeme verilmesi şeklinde tekrar güncellenmelidir.
– Teşvik ödemelerinde sadece hekimin poliklinik sayısına endeksli teşvik oranı güncellenmiş ve 5 kaleme ayrılmış. Ancak, hekime verilen toplam teşvik tutarının yalnızca 13’te biri ebe ve hemşire arkadaşlara reva görülmüştür. Bu adaletsiz paylaşımın düzeltilmesi ve teşvik ödemelerinde adil bir dağılım sağlanması gerekmektedir.
– ASM’lerde çalışan ebe ve hemşire meslektaşlarımıza ‘eleman’ veya ‘çalışan’ ünvanları yerine, mesleki yeterliliği ve saygınlığı ifade eden ‘Aile Sağlığı Hemşiresi/Ebesi’ unvanı kullanılmalıdır.
– Bizlere yatırılan aylık ücretin tamamının emekliliğe yansıyacağı düzenleme yapılmalıdır.
Her ay devam edecek
Aksi durumda ülkemizdeki sağlık alanındaki en uzun iş bırakmaların yapıldığı bu süreç her ay devam edecektir.” diyen aile sağlığı çalışanları sözlerini şöyle noktaladı:
Bu iş bırakmaların tek sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu değerli halkımıza tekrar bildiriyor ve bu süreçte bizlere verdiğiniz inanılmaz destek için şükranlarımızı sunuyoruz. Toplum sağlığını korumak ve kendi haklarımızı elde etmek için mücadeleye tam gaz devam edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Son karar Sağlık Bakanlığınındır.