Sağlık Bakanlığının “Sağlıklı Çözüm” sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere ilişkin merak edilen sorular yanıtlandı.
11 soruda Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ile yapılan değişiklikler şöyle:
1. Aile Hekimliği Yönetmeliğinde hangi değişiklikler yapıldı?
Aile hekimliği sisteminde vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve koruyucu sağlık hizmetlerini daha etkin sunmak amacıyla düzenlemeler yapıldı. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltılarak hekimlerimizin hastalarına daha fazla zaman ayrılabilmesi ve hasta-hekim ilişkisini güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerinin sayısının artırılması ve fiziki koşullarının iyileştirilmesi için adımlar atıldı.
2. Aile hekimimi değiştirmek için ne yapmalıyım?
Aile hekiminizi değiştirme hakkınız her zaman olduğu gibi devam etmektedir. Ancak yapılan yeni düzenleme ile ikamet değişikliği, evinize daha yakın yeni bir aile hekimliği birimi açılması gibi durumlarda İl Sağlık Müdürlükleri en uygun ve en yakın Aile Sağlığı Merkezine kaydınızı aktarabilecektir. Bu sayede vatandaşlarımız sağlık hizmetine daha kolay erişebilecektir.
3. Taşındığım için aile hekimliği değişikliği yapmak zorunda mıyım? Eski aile hekimimden hizmet almaya devam edebilir miyim?
Hayır, aile hekiminizi hemen değiştirmeniz zorunlu değil. Ancak yeni adresinize taşındıktan sonra bir ay içinde aile hekiminizi değiştirmezseniz, İl Sağlık Müdürlüğü sizi ikamet adresinize en yakın ve uygun bir aile hekimine otomatik olarak kaydedecektir. Böylece vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine en hızlı ve kolay şekilde ulaşması sağlanacaktır.
4. Bir aile hekimine en fazla kaç kişi kayıtlı olabilir?
Aile hekimi başına düşen nüfus sayısı 4000 iken yeni yönetmelik ile bu sayı 3500’e düşürüldü. Yoğunluğun fazla olduğu bölgelerdeki vatandaşlar, yeni açılan birimlere aktarılacak ve böylece aile hekimlerimizin iş yoğunluğu dengelenecek ve daha verimli hizmet sunabilecekler.
5. Aile hekimine kayıtlı nüfus yoğunluğu nasıl dengelenecek?
Bazı bölgelerde aile hekimlerine kayıtlı nüfus oldukça yoğunken, bazı birimlerde daha az hasta bulunabilmektedir. Bu dengesizliği ortadan kaldırmak amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri, nüfus yoğunluğu fazla olan aile hekimlerinden daha az yoğun olanlara aktarımlar yaparak koruyucu sağlık hizmetlerinin daha verimli sunulmasını sağlayacaktır. Böylece, yoğun çalışan aile hekimlerinin iş yükü azalacak, vatandaşlarımız daha etkin sağlık hizmeti alabilecektir.
6. Yeni Aile Sağlığı Merkezleri nerelere açılacak, planlama nasıl yapılacak?
Yeni Aile Sağlığı Merkezleri, vatandaşlarımızın kolay erişebileceği, ihtiyaç duyulan bölgelere açılacak. İl Sağlık Müdürlükleri, nüfus yoğunluğu ve hizmet ihtiyacına göre planlama yaparak, merkezleri yaşam alanlarına yakın yerlerde konumlandıracak. Ayrıca apartmanlarda ve benzeri uygun alanlarda da açılabilecek. Böylece, koruyucu sağlık hizmetlerine daha hızlı ve kolay ulaşım sağlanacak.
7. Aile hekimleri nöbet tutmaya devam edecek mi?
Evet, eskiden olduğu gibi aile hekimlerinin ihtiyaç halinde devlet hastanelerinde nöbet tutma uygulaması devam etmektedir. Ancak entegre sağlık birimlerinde çalışan aile hekimleri için adli ve defin nöbeti zorunluluğu kaldırılmıştır. Böylece hekimler, asıl görevleri olan birinci basamak sağlık hizmetlerine daha fazla zaman ayırabileceklerdir.
8. Aile sağlığı çalışanlarının ataması nasıl yapılacak?
Önceki düzenlemede, aile sağlığı çalışanı bulunmayan birimlere personel bulma sorumluluğu aile hekimlerindeydi. Yeni düzenleme ile İl Sağlık Müdürlükleri, bu sürecin yönetiminde aktif rol alacak ve aile hekimlerinin de görüşlerini alarak karar verecektir. Bu değişiklik, boş kalan aile sağlığı çalışanı kadrolarının hızla doldurulmasını ve sağlık hizmetinin aksamamasını sağlayacaktır.
9. Aile hekimliği uzmanlarının nereye atanacağı nasıl belirlenmektedir?
Aile hekimliği uzman sayımız her geçen yıl planlı şekilde artmaktadır. Yapılan yeni düzenleme ile aile hekimliği uzmanlarının Aile Sağlığı Merkezlerine dağılımı daha dengeli hâle getirilmiş ve yerleşme kontenjanları genişletilmiştir. Aile hekimliği uzmanları, boş olan aile sağlığı birimlerine öncelikli olarak yerleştirilecek ve ilaç raporu düzenleyebilme yetkileri de göz önüne alındığında vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimi daha da kapsamlı hale getirilecektir.
10. Aile Sağlığı Merkezlerinde hangi fiziksel değişiklikler yapılacak?
Aile Sağlığı Merkezlerinin sayısının artırılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi için yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Merkezlerin fiziksel koşullarının standart hale getirilmesi ve kurumsal kimlik kazandırılması için adımlar atıldı.
11. Aile Sağlığı Merkezi taşınması durumunda nasıl bir yol izlenecek?
Aile Sağlığı Merkezi zorunlu nedenlerle taşınmak zorunda kalırsa (kentsel dönüşüm, imar düzenlemesi vb.), öncelikli olarak İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen varsa kamuya ait bir mekâna; yoksa aile hekimleri tarafından uygun görülen başka bir mekâna taşınması sağlanacaktır. Bu sayede, vatandaşlarımızın koruyucu sağlık hizmetlerine erişiminin aksamadan devam etmesini hedeflemekteyiz.