Uzayan yaşam süresi, sağlıklı yaşlanma kavramını da beraberinde getiriyor.
Kişinin yaşam şekli, beslenme düzeni ve genetik yapısının sağlıklı yaşlanmayı etkilediğini belirten İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli, “Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar düzenli kontrollerle ve diyet, düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile daha sağlıklı yaşlanabilir†açıklamasında bulundu.
Tüm hastalıklarda erken tanının çok önemli olduğunu ve sağlıklı yaşlanma için mutlaka yılda bir kez check up yaptırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çağatay Öktenli, hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra sağlık bozulduğu için tedavisi sağlık açısından daha zor ve pahalı. Bu nedenle akrabalarında kanser, kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı bulunanlar mutlaka yılda bir kez check up yaptırmalı†dedi.
SAĞLIKLI BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
Sağlığın yaşlılıkta da korunmasında beslenmenin oldukça önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Öktenli, “Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite, ileri yaşlarda kalp ve damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, demans, depresyon ve kemik ve kas erimesi gibi hastalıkların görülme oranını azaltıyor†açıklamasında bulunan Öktenli, hareketsizliğin özellikle kalp ve damar hastalıklarının başlıca sebebi olduğunu da vurguladı.
KALİTELİ YAŞLILIK İÇİN 10 ÖNERİ!
* Sürekli yeni şeyler öğrenerek zihninizi aktif tutun.
* Dengeli ve sağlıklı beslenin.
* Kilo almayın.
* Egzersiz yaparak formda kalın.
* Uyku düzeninizi koruyun.
* Sosyal ilişkiler kurmak için çaba gösterin.
* Moral ve motivasyonunu koruyun, stres ile mücadele edin.
* Düzenli yıllık check-up yaptırın.
* Sigara kullanmayın, kullanıyorsanız bırakın.
* Aşılarınızı ihmal etmeyin.