Hemorajik Kist Nedir?
Hemorajik kist, çok sık karşılaşılan bir durum olup folikül veya korpus luteum kistinin içine kanama olması ile oluşur. Bu durumda oluşan en sık sorun kist içine olan kanama nedeniyle ağrı olmasıdır. Klinik bulgu çok değişkenlik gösterebilir. Hiçbir bulgu vermezken şiddeti akut karın bulguları da verebilir. Tanı genellikle ultrasonografi ile konur. % 70-80 kendiliğinden kaybolup çok nadiren cerrahi tedaviye gerek duyulur.
Hemorajik Kist Nasıl Oluşur?
Korpus luteum veya foliküler kistin içine kanama olursa hemorajik kist oluşur. Hemorajik kistler çok sık karşılaşılan kistlerdir. Hiçbir şikâyet oluşturmazken apandisit ya da over torsiyonu gibi şiddetli akut karın bulguları gösterebilir.
Hemorajik Kist Belirtileri ve Tedavisi
Hemorajik kist tanısı çoğunlukla ultrasonografi ile konur. Tedavide cerrahi seçenek en son tercih edilen olmalıdır. Eğer kist 5 cm den büyük, takip süresince artan ağrı, beyaz kürede artış ve hemoglobin seviyesi düşerse over torsiyonu gelişmiş olabileceği için ameliyat yapılabilir.
Hemorajik kistin önlenebilmesi için yapılacak hiçbir şey yok. Adet düzeni dengesizliklerinde ve kasık bölgesinde oluşan şikâyetlerde tanısı muayene ile konur.
Tedavisi şikayetlere yönelik olup takip yapılır. Çok ciddi akut karın bulguları olursa ameliyat tercihen laparaskopik ameliyat olarak yapılır.
Op.Dr. İrfan Tarhan