Aşağıdaki durumlar bir kadının gebelikten şüphelenmesini gerektirir:
Beklenen adetin gecikmesi : Gebelik şüphesi yaratan en önemli durum budur ve çoğunlukla gebeliğin ilk habercisidir. Adeti geciken bir kadın spiral, doğum kontrol hapı gibi bir korunma yöntemi kullanıyor olsa bile yine de gebelikten şüphelenmelidir ve emin olmak için gebelik testi veya ultrason muayenesi yaptırmalıdır. Her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez.
- Bulantı, kusma
- Yemek kokularına tahammülsüzlük
- Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet
- Sık idrara çıkma
- Halsizlik, yorgunluk
- Uykuya eğilim
- Kasık ağrısı
Kesin gebelik tanısı için; gebelik testi (kanda) ve ultrason yapılması gerekir. Gebelik testinde gebelik pozitif çıksa bile mutlaka ultrason ile gebelik teşhisi teyid edilmelidir. Gebeliğin ilk günlerinde hatta ilk haftalarda çok küçük olduğu için ultrasonda görülmeme ihtimali vardır. Ancak son adet tarihinin üzerinden 5-6 hafta geçtiğinde gebelik ultrasonda görülebilir.
Gebelik şüphesi olan bir anne adayında 10 mIU/ml (miliinternasyonel unite/ml) ve üstü Beta HCG saptandığında gebelik ihtimalinden söz edilebilir. Gebe olmayan bayanlarda da 10 mIU/ml ye kadar Beta HCG hormonu bulunabilmektedir.Bunun nedeni ise hipofiz bezinde LH üreten hücrelerce, Beta HCG hormonu salınabilmesidir. Bu nedenle gebe olmayan bir kadının kanında da 5-10 IU/mL düzeyine kadar Beta hCG bulunabilmektedir. Bu tür bir Beta HCG sonucu ile karşılaşıldığında gebelik şüphesine kuşku ile yaklaşılmalıdır.
Op. Dr. Derya Uyan Düz