Perşembe , 21 Kasım 2024

İkinci yüz nakli operasyonu başladı

Organların taşınması sırasında telaştan aksilikler de oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeng etirilen N.A.’nın organlarından bacaklarının bulunduğu torba ambulanstan alınıp hastaneye taşındığı sırada girişte karton kutunun altının açılmasıyla yere düştü. Torba hemen tekrar kutuya konulup, ameliyatın yapılacağı bölüme götürüldü.

Turan GÜLTEKİN- Fulya OMAÇ- Fevzi KIZILKOYUN/İZMİR, ANKARA, (DHA)

Antalya’da gerçekleştirilen yüz naklinin ardından ikinci yüz nakli operasyonu Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde yapılmaya başlandı.

Türkiye’de ilk yüz nakli operasyonu 21 Ocak’ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilmiş ve Uğur Acar isimli hastaya beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan yüz nakledilmişti.

İkinci yüz nakli operasyonu Ankara’da şu sıralar gerçekleştiriliyor.

İzmir’de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın iki kol, iki bacak ve yüzü, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde üç ayrı hastaya nakledilecek.

Dokuz Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç.Dr. Cenk Ecevit, beyin ölümü gerçekleştikten sonra yüz, kol, bacak dahil tüm organları bağışlanan N.A. ve gerçekleştirilen operasyonla ilgili açıklama yaptı. Doç. Dr. Ecevit yüz, kol ve bacaklarının Hacettepe Üniversitesi’den gelen ve başkanlığını Prof.Dr. Gökhan Tunçbilek’in yaptığı 3 kişilik ekip tarafından alındığını söyledi. Doç.Dr. Ecevit, şöyle dedi: “Donörün karaciğer, böbrek, kornea, kol, bacak ve yüzü nakledilmek üzere gece saat 03.00’e kadar süren operasyonla alındı. Yüz, kol ve bacaklar nakledilmek üzere Hacettepe Üniversitesi’ne, karaciğeri Gülhane Tıp Fakültesi Hastanesi’ne, böbrekleri İzmir Eğitim Hastanesi’ne gönderildi. Korneaları ise uygun bir alıcı bulunana kadar hastanemizde bekletilecek. Nakil de hastanemiz tarafından yapılacak.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin organ nakli konusunda Türkiye’nin en ileri teknolojisine sahip hastanesinden biri olduğunu ifade eden Doç.Dr. Ecevit, 2011 yılında beyin ölümü gerçekleşen kişilerden en fazla naklin kendileri tarafından yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Ecevit, yüz, kol ve bacakların vücut dışında kalma süresinin kısa olması nedeniyle nakillerin başlamış olabileceğini söyleyerek, “Türkiye organ nakilleri konusunda son derece tecrübeli bir ülke. Son günlerde yapılan yüz nakili ne kadar ileri bir seviyeye gittiğimizin göstergesiö dedi.

MOTOSİKLETİ İLE KAZA YAPMIŞ

Donör 40 yaşındaki N.A.’nın, 17 Şubat cuma günü kullandığı motosiklet ile Alaçatı’da kaza yaptığı öğrenildi. N.A.’nın, saat 11.30 sıralarında Alaçatı Belediyesi yakınlarında motosiklet ile seyir halindeyken tali yoldan geri geri çıkan bir otomobile çarptığı, olay yerine çağrılan ambulansla önce Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi’ne, ardından da Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildiği belirtildi. Bir hafta yaşam savaşı veren N.A’nın dün beyin ölümü gerçekleşti ve ailesi organlarını bağışladı.

“UMARIM ARAYIP SORARLAR”

Alaçatı’da oturan N.A.’nın annesi C.A. gözyaşlarını tutamadı, “Çok üzgünüz. Kendisi artık yok ama organları yaşayacak. İnşallah hayırlı birilerine nasip olmuştur. Umarım sonra da beni arayıp sorarlar” dedi.

NAKİL YAPILACAK HASTANIN YAKINLARI HASTANE ÖNÜNDE

Türkiye’de ikinci yüz naklinin yapılacağı Cengiz Gür’ün yakınları, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde ameliyatın başarıyla tamamlanmasını bekliyor. Cengiz Gür’ün halası Münevver Oral, çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. Oral, doktorların dün gece aramasıyla İstanbul’dan apar topar uçakla İstanbul’dan Ankara’ya geldiklerini anLATTI.

Yüz nakli yapılacak Cengiz Gür’ün yüzünün 2 yaşında televizyon tüpünün patlaması sonucu yandığını belirten hala Münevver Oral, 25 yaşında olan Cengiz Gür’ün yüz nakli olmayı çok istediğini, bunun için de bir ay önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne başvurduklarını söyledi. Münevver Oral, yeğeninin, Antalya’daki ilk yüz nakline ilişkin haberleri büyük dikkat ve heyecanla izlediğini söyledi. Oral, Cengiz Gür’ün bir senedir İstanbul’da çalıştığını, internet kablosu bağlantısı yaptığını belirtti. Oral, “Meslek Yüksekokulunun 2 yıllık Haberleşme Bölümü’nü bitirdi. Ardından Açık Öğretim’de Radyo ve Televizyon Bölümüne girdi. Eğitimini burada sürdürüyor” dedi.

Cengiz Gür’ün eniştesi Mustafa Oral da yeğeninin yüz nakli için haberin bugün geldiğini belirterek, Gür’ün sabah ameliyata alındığını söyledi. Mustafa Oral, ameliyata girerken Gür’ün mutlu ve huzurlu olduğunu söyledi.

Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye’de ilk yüz nakli ameliyatının kendilerine umut verdiğini söyleyen Oral, Cengiz Gür’ün yüzünün görüntüsü yüzünden mutsuz olduğunu, toplum içine çıkmak istemediğini belirtti. Cengiz Gür’ün annesinin hayatta olduğunu ancak babasını kaybettiğini anlatan Mustafa Oral, “Babası o çocukken akciğer kanserinden öldü. Annesi yıllar sonra ikinci evliliğini yaptı. İstanbul’da yaşıyorlar. Cengiz’in 2 kardeşi var. Radyo Televizyon bölümünde eğitim görüyor. Haber sunucusu olmak istiyordu. Bu ameliyatla, bu hayale bir adım daha yaklaşacak” diye konuştu.

Öte yandan ameliyatın saatler sürmesinin beklendiği bildirildi.

Milliyet

Bir yanıt yazın