Robotlar cerrahların yerini alabilecek mi? Özellikle ürolojik ameliyatlarda o günlere hızla mı yaklaşılıyor? Prof. Dr. Tibet Erdoğru, “Robotla çok mutlu olan hasta da var, bir daha yaptırmam diyen de” diyor
Da Vinci, belki de pek yakında cerrahların yerini alacak ameliyat robotunun adı. Aslında uzaydaki astronotları ameliyat etmek için geliştirildi. Başka şehirlerdeki hastaları ameliyat için kullanıldı, başka kıtalardaki hastaların operasyonları için bile denendi.
ELLERİ TİTREMİYOR!
Da Vinci’nin elleri hiçbir zaman titremiyor; 360 derece manevra kabiliyeti bulunan tam üç kolu var. Hiçbir cerrahın elleri onunki kadar marifetli değil. Üstelik bir cerraha göre 20 kat hatta bazen 40 kat daha iyi görebiliyor. Ancak şimdilik küçük bir sorun var; bu ameliyat robotunu bir cerrahın kullanması gerekiyor. Pek çok alanda kullanılan, Türkiye’de de moda gibi yayılan robotik ameliyatlar en çok da ürolojide tercih ediliyor. El değmeden yapılan ürolojik ameliyatlarla ilgili Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tibet Erdoğru bilgi verdi:
ROBOTUN KOLLARI KULLANILIYOR
Ürolojide laparaskopik ameliyat mı yoksa robot kullanmak mı daha etkili?
Robotik sistem, mutlaka deneyimli bir cerrah tarafından kullanılmalıdır. Vücuda açılan ufak deliklerden yerleştirilen ince tüplerden, vücut içine yerleştirilen ince cihazlar kullanılarak gerçekleştirilen ameliyat tekniğidir. Klasik laparoskopik teknikte cerrah, vücuda açılan ufak deliklerden ameliyatı bizzat kendisi yapıyor. Robot yardımlı laparoskopik teknikte ise cerrah, ameliyatı yapmak için bilgisayar tabanlı bir robotik sistem ve kollarını kullanıyor.
KRONİK SİSTİTTE ROBOT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Tekrarlayan ve üç aydan fazla süre ile devam eden sistitleri kronik olarak kabul etmek gerekir. Her yaştaki erkek ya da kadınlarda ağrılı kronik sistit görülebilir. Önceleri sadece gündüzleri başlayan sık idrara çıkma, adım adım ilerleyerek geceleri de idrara gitme ile kendisini gösterir. Hastalar son aşamalarda büyük sıkıntı çekmeye başlarlar.
AÇIK CERRAHİ İLE YAPILAMAZ
Kapalı olarak yapılan ameliyat sonrası iyileşme dönemi 2 ila 3 gün olup, sosyal hayata dönüş iki haftada gerçekleşebilmektedir.
Leğen ve kuyruk sokumu kemiğinin iç yüzünde, kas ve bağların arasındaki sinirlere ulaşmak, laparoskopi dışında mümkün değildir. ‘Da Vinci robotik teknoloji’ ile görüntü 10-20 kat büyütülerek incelenir. Bu işlemi açık cerrahi ile yapabilmek söz konusu değildir.
 Sabah