Cuma , 22 Kasım 2024

Sezaryene kısıtlama geliyor

Sezaryen doğumların oranını azaltmak isteyen Sağlık Bakanlığı, kamudaki bazı doğum hastanelerindeki sezaryen altyapısını kaldırmaya hazırlanıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Hem parayı alıyorlar hem de sezaryeni yapmış oluyorlar” diye eleştirdiği, Türkiye’de yüzde 50’lere ulaşan sezaryenin önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı, bazı projeler üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri de her 5 hastanenin dördünde sezaryen altyapısına izin vermeyen uygulama…

Avusturya’da yüzde 28.8, Fransa’da yüzde 20,ABD’de yüzde 32, AB ortalaması ise yüzde 26.5 olan sezaryenle doğumun, en azından bu ülkeler seviyesine çekilmesi için çalışmalar başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından üzerinde durulan bir projeye göre, kamuya ait var olan doğum hastaneleri, 500 bin kişiye 5 hastane düşecek şekilde revize edilecek. Her 5 hastanenin 4’ü ‘temel’ hastane olacak.

‘DOĞUM SIRASINDA GEREKEBİLİR’

Sezaryen ameliyatı altyapısı bu hastanelerde bulunmayıp sadece normal doğum yapılacak. Sezaryen olması gerektiği durumlarda ise doğum yapacak kadın, belirlenen beşinci hastaneye sevk edilecek. Böyle olunca da her 100 bin kişilik nüfus için 1 sezaryen hastanesi olacak. Hekimler, her şey normal giderken bile doğum sırasında sezaryenin gerekebildiğine dikkat çekiyor, bu nedenle normal doğum hastanelerinde küçük de olsa mutlaka bir sezaryen biriminin olması gerektiğini ifade ediyor.

Görüşlerini aldığımız Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ise, şunları söyledi: “Şu anda pek çok alternatif üzerinde düşünüyoruz. Ebe, hemşire, hekim, kadın doğum hastanesi ve özel hastanelere yönelik önlemler alacağız. Ama öncelikli hedefimiz, topluma sezaryenin normal olmadığını, doğumda ancak bir B planı olabileceğini öğretmek.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de gereksiz sezaryen oranının yüzde 21.2 olduğunu açıkladı. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin toplantısına katılan Çelik, “Gereksiz sezaryenin maliyeti 18 milyon dolar. OECD ülkelerinde her 100 canlı doğumdan ortalama 25.8’i sezaryenle gerçekleşirken, Türkiye için bu rakamı 47.7” dedi.

ÖZELLERDE 72 BİN KÜRTAJ

Çelik, şunları söyledi: “2011 verilerine göre Türkiye’deki doğumların yüzde 54.4’ü sezaryenle gerçekleşti. Sezaryenle doğum oranı üniversite hastanelerinde yüzde 66.3, özel hastanelerde yüzde 64.1, devlet hastanelerinde yüzde 42.7. Doğumun üçte biri kadar kürtaj işlemi gerçekleşmiş olup,Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 1011, özel hastanelerde 72 bin 893, üniversite hastanelerinde ise 15 bin 373 adet kürtaj yapıldı.

SEZARYENE ÖDENENEN PARA 200 MİLYON LİRAYA ULAŞTI

20120 yılında yapılan sezaryen 183.7 milyon TL

2009 yılında yapılan sezaryen 150.8 TL

EBRU ERDOĞAN / HT GAZETE

Bir yanıt yazın