Ramazanda; abur cuburu keserek midenizi dinlendirebilir ve yemekleri düzenli olarak aynı saatlerde yediğiniz için metabolizmanıza ritim kazandırabilirsiniz. Ya da bunların hiçbirisini yapmayıp Ramazan’ı acil servislerde geçirebilirsiniz…
Ramazan ayında en çok hangi nedenlerle acil servislere gidildiği sorusunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital Acil Servis Hekimi Dr. İrfan Yaldır’dan öğrendik.
Şeker hastalığı, ileri seviyede mide hastalıkları,hamilelik, kalp damar hastalıkları, migren, metabolik hastalığı olanlar ile akut geçici hastalığı olup düzenli olarak ilaç alması gereken kişilerin ve yaşlıların ancak hekim kontrolünde oruç tutması gerektiğinin altını çizen Dr. Yaldır; ‘Yaz günlerinde terleme ve yerine su koyamama nedeni ile su kaybının da arttığı düşünüldüğünde belirli hastalıkların ağırlaşması da kaçınılmaz olacaktır.’ Açıklamasında bulundu.
Ramazan’da hangi hastalıklar görülebilir?
* Kan şekeri düşüklüğüne ya da gıda ile tetiklenen migrene bağlı şiddetli baş ağrıları,
•Apple-tab-span” style=”white-space:pre”> Şeker hastalarında su kaybı, kan şekeri düşmesine bağlı olarak bayılma ve halsizlik,
• Yaşlılarda sıvı kaybının sonucu oluşabilecek üre yükselmesinin yarattığı bulantı ve kusma,
• Mikrobik ishali ya da besin zehirlenmesi olan hastalarda elektrolit ve sıvı dengesinin bozulmasının yarattığı genel durum bozukluğu belirtileri,
• Tüm kronik hastalığı olan kişilerde hastalık belirtilerinin ağırlaşması,
• Hassas ülser ya da gastriti olan hastalarda mide yanmaları, karın ağrısı ve şişkinlik.
Bunun yanında özellikle iftarda dengesiz ve hızlı yemeye bağlı olarak oluşan mide-barsak rahatsızlıkları Ramazan ayında Acil Serviste en sık gördüğümüz hastalık ve şikayetlerden başlıcalarıdır.
Milliyet