Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Türkiye’de sadece bir merkezde başka ameliyatlarda kullanılan 3 boyutlu yöntemi ilk kez böbrek naklinde denediklerini vurgulayarak şunları söyledi:
“Böbrek naklinde bir alıcı ve bir verici var. Alıcı ameliyatları 1954 yılında tanımlandığı gibi açık şekilde yapılıyor. Verici ameliyatlarında ise durum farklı. Yıllardır, organ vericilerine daha az zarar verilmesi ve daha küçük yaralar açılması için çalışmalar yapılıyor.
Önce laparoskopi yöntemi gelişti, şimdi ise 3 boyutlu sisteme ulaşıldı. Biz bu sistemi ilk kez böbrek naklinde uyguladık. Bu yöntemle tıpkı laparoskopi yönteminde olduğu gibi vericiye sadece 3.5 santimlik bir kesi ve küçük delikler açılıyor. Delikten karın içine sokulan üç boyutlu kamera sayesinde çok güvenli operasyon yapılıyor ve böbrek, 3.5 santimlik kesiden çıkarılıyor. Bu sayede sabah organı alınan bir kişi akşam taburcu olabiliyor.”
AMELİYAT SÜRESİNİ 10 DAKİKA KISALTTI
3 boyutlu nakillerin hem hekim hem de hasta açısından büyük avantaj olduğunu vurgulayan Dinçkan, “Laparaskopik yöntemle ameliyat eskiden yaklaşık 1 saat sürerdi. 3 boyutlu yöntem bunu 10 dakika kısalttı. Tecrübemiz arttıkça bu sürenin daha da kısalacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki nakillerin tamamını bu yöntemle yapacağız” dedi.
“BİZ ŞANSLI HASTAYIZ”
Yöntem, ilk kez diyaliz hastası eşi Bahar Sıvışan’a (23) böbreğini veren Erman Sıvışan’da (30) denendi. Adana’da Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışan bir çocuk babası Erman Sıvışan’ın böbreği 3 boyutlu yöntemle alınıp 6 aydır diyalize giren eşine nakledildi.
Naklin üzerinden sadece bir gün geçmesine rağmen kendisini çok iyi hissettiğini söyleyen Erman Sıvışan, “Sistem ilk kez bende uygulandığı için şanslıyım” dedi. Eşinin küçük yaşlardan itibaren böbrek hastası olduğunu söyleyen Sıvışan, “İlaç tedavisiyle yaşamını sürdürüyordu. Hamile kalınca böbrekleri iflas etti ve diyalize girmeye başladı. Aslında doktorlar hamile kalmaması için uyarmıştı ama annelik isteği ağır bastı” diye konuştu.
haberturk