Cumartesi , 23 Kasım 2024

ÖSYM’nin son skandalına savcılık el koydu

ÖSYM tarafından iptal edilen hâkim ve savcılar sınavına savcılık el koydu. Soruşturma için ÖSYM’den sınav bilgi ve belgeleri talep edildi.

 ANKARA - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ÖSYM ’nin iptal ettiği, ‘Avukatlar için Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı’ sınavıyla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık ÖSYM ’den sınava ilişkin bilgi ve belge talep etti. Türkiye Adalet Akademisi de konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaparak söz konusu sınavın kendileriyle ilgisinin bulunmadığını belirtti. Akademiden yapılan açıklamada “Hâkim ve savcı adaylığı yarışma sınavı 1998 yılından beri ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir” denildi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 1546 avukat adayının katılarak 271 adayın başarılı olduğu, ’Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı’yla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Yapılan suç duyurusunda sınavda usulsüzlükler yapıldığı ve sınav sorularının servis edildiği öne sürülmüştü.CHP ’li Kart, suç duyurusu dilekçesinde Adalet Bakanlığı ileÖSYM yetkili ve sorumlularını ‘şüpheli’ olarak göstermişti.
3 Temmuz 2012 tarihinde yapılan suç duyurusu üzerine AnkaraCumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada savcılıkÖSYM ’nin sınavın tekrarlanması kararının ardından delilleri talep etmeye başladı. Soruşturmayı yürüten AnkaraCumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Ömer Faruk Tezel, ÖSYM ’den sınavla ilgili bütün bilgi ve belgeleri göndermesini istedi. Soruşturma çerçevesinde şu ana kadar ifadesine başvurulan şüpheli bulunmadığı belirtildi.

‘Bizimle ilgisi yok’ 
Türkiye Adalet Akademisi ise ‘sınav sorularının kendilerince hazırlandığı’ yönündeki iddialarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada hakim ve savcı adaylığı yarışma sınavının 1998 yılından beri ÖSYM tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

4+4+4 ’e hayır yürüyüşü
4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık kademeli eğitime geçiş sistemi; veliler, eğitimciler ve meslek örgütleri ile öğrencilerin de bulunduğu yaklaşık bin kişi tarafından protesto edildi. “Çocuklarımıza, okullarımıza, eğitime, geleceğimize sahip çıkıyoruz. 4+4+4 ’ü Durduracağız” pankartı açan topluluk sloganlar eşliğinde İstiklal Caddesi ’nden GalatasarayMeydanı’na yürüdü. Halkevlerinin çağrısıyla gerçekleştirilen yürüyüşün sonunda basın açıklamasını okuyan öğrenci velisi Hüseyin Kargın, 4+4+4 ’e son verilmesini istedi. Veliler de, 5.5 yaşındaki çocukların yerinin ilköğretim değil, anaokulu olduğunu dile getirdiler. {SAMET AKTEN-MELEK KARAKUŞ/İSTANBUL }

Sınav neden iptal edildi?
ÖSYM , 6 Mayıs 2012’de yapılan hâkimlik ve savcılık sınavının ardından bir komisyon oluşturdu. Komisyon, soruların sızdırıldığına dair somut bir delile ulaşamadı ancak istatistiksel karşılaştırmalar yapıldığında göze çarpan 8 önemli bulgu nedeniyle, ‘sınavın üzerine gölge düşmemesi’ için sınavın iptaline karar verildi. 8 çarpıcı bulgu arasında, karı koca 4 adayın cevap kâğıtlarının birbirinin birebir aynısı olması, yüksek puan alan bazı adayların soru kitapçığında hiçbir karalama olmaması veya adayın karalamalarda elde ettiği sonuçtan farklı bir sonucu işaretlemesi vardı. ÖSYM ’nin son 2 yılda yaptığı 8 sınav sızdırma, kopya, şifre iddialarına yol açtı.

2010 TUS için ilginç savunma: Tıp ilerliyor
ÖSYM , 2010-Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) 5 sorunun yargı kararıyla iptal edilmesiyle ilgili olarak kendini “Özellikle devamlı yenilenen bilimsel bilgilerin olduğu tıp alanında bu durumların yaşanmasının yadırganmaması gerekir” diyerek savundu. ÖSYM , iptal edilen soruların tüm adaylarca doğru yanıtlandığının kabul edileceği belirtildi.
Açıklamada soru iptali sonrası yeni değerlendirme puanlamaların hak kayıplarına yol açmayacağını vurgulanarak “Bu iptaller konusunda merkezimiz şeffaf bir tavır takınmış, her bilgiyi kamuoyuyla paylaşmış ve adayların aleyhine olabilecek uygulamalardan her zaman kaçınmıştır”denildi.
* “Yeni puanlama ve yerleştirme işlemleri sonucunda bazı hekimlerin uzmanlık alanlarını, bazı hekimlerin ise yaşadıkları şehri değiştirmek zorunda kalacakları iddiası yanıltıcıdır. Zira idari yargı kararı sonrası Sağlık Bakanlığı’nın ve YÖK ’ün talepleri doğrultusunda yapılan yeni değerlendirme ve yerleştirme, kazanılmış hakları aynen korumakta, adaya yerleştirildiği alanda eğitimine devam etme hakkı sunmaktadır.”
* “Yeni değerlendirme sonucunda, 2010-TUS sonbahar dönemi yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir programa yerleşememiş adaylardan tercihlerinden birine yerleşmeye hak kazananlar ile 2010-TUS sonbahar dönemi yerleştirme sonuçlarına göre bir programa yerleşmiş adaylardan da üst tercihlerinden birine yerleşenlerin, istedikleri takdirde, bu tercihlerine yerleşmeleri sağlanacaktır.

‘Bilgilendirdik, korkutmadık’ 
* Açıklamada 5 sorunun iptaliyle ilgili yargı sürecenin devam ettiği hatırlatılarak “Bozma kararı çıkması halinde bu yerleştirmelerin de geri alınma ihtimalinin bildirilmesi, adayları aydınlatmak gayesi taşımakta olup, bu bilginin adayları korkutmaya yönelik ifadeolarak yorumlanması doğru değildir.” { ANKARA / RADİKAL }

Bir yanıt yazın