Perşembe , 21 Kasım 2024

Havalar Soğudu – Yüz Felcine dikkat

Soğuk hava için uyaran uzmanlar, vatandaşın yüz felci vakalarına karşı tedbirli olmasını istedi

 

Kışın, özellikle soğuk havalarda, yüz felci vakalarında önemli sayıda artış olduğuna dikkat çeken Medical Park Samsun Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Murat Nabi Bulut, “Tükürük ve gözyaşı salgısının azalması, tat duyusunda bozulma, gürültüye karşı aşırı duyarlılık yaşıyorsanız hemen bir doktora görünün.” uyarısında bulundu.

Kış aylarında havaların aşırı soğuması sonucu bir çok kimse yüz felci vakasıyla karşı karşıya kalıyor. Soğuğa ve rüzgara karşı dikkatli olunmasını isteyen Op. Dr. Murat Nabi Bulut, soğuk ve rüzgarın yüz hareketlerini sağlayan sinir uçlarında ödem oluşturarak yüz felcine yol açabileceğine dikkat çekti. Yüz felcinin belirtilerinden de söz eden Bulut, “Tükürük ve gözyaşı salgısının azalması, tat duyusunda bozulma, gürültüye karşı aşırı duyarlılık gösterilebilir. Yüz felci tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle yüz felci belirtileri olan hastalar hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bu hastaların büyük bir kısmı tedaviyle iyileşmektedir.” şeklinde konuştu.

^”SAKIZ ÇİĞNEMEK TEDAVİYE OLUMLU KATKI SAĞLIYOR”

Op. Dr. Murat Nabi Bulut, özellikle soğuk hava ve rüzgarın bu hastalığa davetiye çıkardığını ifade etti. Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzü, mutlaka sert hava akımından korumak gerekmektedir. Kar maskesi ve atkı gibi eşyalar kullanılarak yüzün ve başın rüzgarla teması azaltılmalı, soğuktan korunmasına dikkat edilmelidir. Özellikle banyo sonrası saçlar tam olarak kurutulmadan dışarı çıkılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yüz ve baş bölgesi, rüzgarla temasa daha açık hale gelmektedir. Yine otomobil kullananların soğuk havalarda camlarını rüzgara maruz kalacak şekilde açmamaları önemlidir. Yüz felci şikayetiyle doktora başvuranların öneri ve tedavilere uymaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yüz felci geçirenlerin, kasların hareketini sağlamaları bu hastalığın tedavisi için önemlidir. Sakız çiğnemek, yüz egzersizleri yapmak ve sıcak uygulamak önerilen tedavi yöntemleri arasındadır.”

CİHAN
Haber7

Bir yanıt yazın