Kalbi vücudundan çıkarıldı ve…
Küçük yaşlardan itibaren kalp yetmezliği çeken Selçuk Ayaz‘a, Türkiye’de üçüncü defa gerçekleştirilen ameliyatla ”Total kalp” yerleştirildi.
Kalbi vücudundan çıkarılan ve yerine 160 gram ağırlığında mekanik kalp yerleştirilen Selçuk Ayaz‘ın bundan sonraki tek amacı, hastalığı nedeniyle ikinci sınıfta bırakmak zorunda kaldığı tıp fakültesindeki eğitimini tamamlayarak beyaz önlüğü giymek.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan 45 yaşındaki Selçuk Ayaz, 13 yaşındayken dudaklarında morluklar oluşması nedeniyle kaldırıldığı hastanede, aort kapağında darlık olduğu tespit edildi.
Kalbinin vücuduna yeterince kan pompalamadığı tespit edilen Ayaz, ilk ameliyatını 13 yaşındayken oldu. Ameliyatla aort damarı genişletilen Ayaz, sağlıklı bir hayat sürmeye başladı. Başarılı geçen öğrencilik hayatının ardından 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi‘ni kazanan Ayaz’da, ikinci sınıftayken kaldırıldığı hastanede aort kapağında kalp kasının genişlemesine bağlı olarak yeniden darlık tespit edildi.
Kalp kasının bir miktarının alınması için ameliyat olan Ayaz, ameliyatın ardından sağlık sorunları nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kaldı. 1 yıl sonra da kalp kapakçığı alınan Ayaz’a, başka bir kalp kapakçığı nakledildi.
Doktor olarak görev yapmak istediği hastanelere hasta olarak gitmek zorunda kalan Ayaz, hayatını bu şekilde devam ettirmeye başladı. 37 yaşındayken kalp yetmezliği tanısı konulan ve 5 yıl süreyle ilaç tedavisi gören Ayaz’ın durumu son yıllarda iyice kötüleşti. Kalbi görev yapmayan ve akciğer basıncı yükselen Ayaz, kalp yetmezliğinin son dönemini yaşamaya başladı.
”3 AY ÖMRÜ KALDI” DENİLDİ
Yaşaması için kalp nakli olması gereken, ancak uygun kalp bulunamayan Ayaz’a, Türkiye’de daha önce iki defa yapılan ”Total kalp” yerleştirilmesi kararlaştırıldı.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Ömer Bayezid başkanlığındaki ekip tarafından bir süre önce gerçekleştirilen ameliyat ile Ayaz’ın kalbi çıkarıldı, yerine 160 gram ağırlığında ve mekanik olan ”Total kalp” yerleştirildi.
”Hayata dair hiç umudum yok” derken yeniden hayata tutunmaya çalışan Ayaz, doktorları ve yakınları ile hastane bahçesine çıkarak gezinti yapıyor. Ayaz, doktorların kendisine adeta bir bebek gibi baktığını söyledi.
”ARTIK TADINI ÇIKARMAK İSTİYORUM”
Yaşadığı zor günleri AA muhabiriyle paylaşan Ayaz, hayatının en güzel yıllarında zor hastalıklar yaşadığını söyledi. Hayalini kurduğu doktor üniformasını giyememenin üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Ayaz, tıp fakültesini ikinci sınıfta bıraktıktan sonra doktorluğun içinde ukde olarak kaldığını ifade etti.
”Hayata dair hiçbir umudum kalmamışken Ömer Bayazid’in söyledikleriyle yeniden umut buldum” diyen Ayaz, ”Her şeye hazır bir şekilde bekliyordum. Ömer hoca ‘Total kalp’ten bahsetti. Hiç geciktirmeden ameliyatı yaptı ve sağlığıma kavuştum. Onun sayesinde hayat buldum. Artık hayatın tadını çıkarmak istiyorum. Sırtıma çantamı alıp bisiklete binip balık tutmak istiyorum. Hayatın güzelliklerini yaşayamadım” dedi.
Ayaz, hayalinin yarım bıraktığı öğrenimini tamamlamak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
”Tıp fakültesi zor bir okuldur. Sağlık durumun buna elvermeyebilir. Ama her şeye rağmen doktor olmayı isterim. Ancak sağlığım okula giderek ders almama izin vermezse en azından Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü okuyarak kendime ait bir iş yeri açmak istiyorum. Hayallerimi tek tek yerine getireceğime inanıyorum.”
Ayaz, ameliyatın yapılmasına yardımcı olan Sağlık Bakanlığı ve ameliyat ekibine ömrü boyunca minnettar kalacağını belirtti.
Ayaz, vatandaşları organ bağışı yapmaya çağırarak, ”Bizim için o organların anlamını insanlar bilse, herkes organ bağışında bulunur. Organ bağışlayarak bir kişiye hayat bağışlanıyor. Umarım ben de en yakın zamanda kalp nakli olurum” diye konuştu.
Selçuk Ayaz‘ın kardeşi Sertaç Ayaz ise doktorların kendilerine ”Kardeşinizin 3 ay ömrü kaldı” dediğini anlatarak, ”Ağabeyimin önünde şimdi uzun bir hayat var. Ağabeyimin hayatı hastanelerde geçti. Bu nedenle ne okulunu bitirebildi ne de evlenebildi” dedi.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE İLK “TOTAL KALP” AMELİYATI
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanlığını yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Ömer Bayezid de hastanın daha önce 3 defa kalp ameliyatı geçirdiğini, 2009 yılından bu yana da kalp yetmezliği çekmeye başladığına dikkati çekti.
Hastada kalp yetmezliğine bağlı olarak böbrek yetmezliği ve akciğerlerinde de problem başladığını ifade eden Bayezid, hastanın yaşaması için ”Total kalp” takmaktan başka çarelerinin kalmadığını vurguladı.
Bayezid, şöyle konuştu:
”Hastanın kalbini tamamen çıkartarak yerine Türkiye’de üçüncü defa gerçekleştirilen ameliyatla ‘Total kalbi’ yerleştirdik. Bu ameliyat yapay kalp nakli ameliyatlarından çok farklı. Kalbin her iki odasında da ileri derecede yetmezlik varsa yapay kalp ile hastanın yaşaması mümkün olmuyor.
Bu tür total kalpler vücuda dakikada 10 litre kan pompalıyor. Normalde bir insanın kalbi 5 litre kan pompalar. Vücudun içine takılan kalp 160 gram ağırlığında, ancak hasta yanında 5-6 kiloluk pilleri olan cihaz taşımak zorunda. Bu pillerle hastayı yakında taburcu edeceğiz. Amacımız uygun kalp bulunduğunda kalp nakli yapmak ve hastaya kalıcı bir rahatlama sağlamak.
Hasta böbrek yetmezliği de çekiyor. Aynı zamanda kalp ve böbrek nakli ameliyatını yapabiliriz.”
Ameliyatı yapmamaları halinde hastanın çok kısa sürede hayatını kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu bildiren Bayezid, ameliyatın Akdeniz Üniversitesi’nde ilk defa yapıldığını belirtti.
Bayezit, Türkiye’de 800 bin kalp yetmezliği çeken hasta olduğuna dikkat çekerek, bu hastalardan 2 bin 500’ünün kalp yetmezliğinin son aşamasında olduklarını vurguladı. Bayezid, organ bağışının azlığı nedeniyle yılda sadece 100 kişiye kalp nakli yapılabildiğini, bu nakillerin ancak organ bağışı ile artabileceğini sözlerine ekledi.
AA
HaberTürk