Perşembe , 21 Kasım 2024

Bin 250 kişiye sigarayı bıraktırdılar

Sigara ve Uyuşturucuyla Mücadele Derneği ”Sevgi Yumağı” projesiyle 75 bin kişiye sigaranın zararlarını anlattı. İki yılda bin 250 anne ve baba, çocuklarının da desteğiyle sigarayı bıraktı.

 

AA

RİZE – Merkezi Rize’de bulunan Sigara ve Uyuşturucuyla Mücadele Derneğinin (SUMDER) başkanı Dr. Ali Öner, 7 yıl önce kurdukları dernekle sağlıklı düşünen, sağlıklı büyüyen, bilinçli ve huzurlu bir toplum oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, ”Sevgi ve saygıyı sabırla işleyerek geleceği inşa etmeye çalışıyoruz. İnsanlığın en büyük katili ve gelecekteki en büyük endişe sigaradır. Sigara insanlık tarihinin en büyük ayıbı olan uyuşturucuların altyapısıdır. Uyuşturucu kullanan kişilerin yüzde 99.9’u sigara kullanıyor. Sigarayla savaşarak bu belayı defetmeye, çocuklarımıza sorumluluk bilinci aşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketiminin yaygın olduğunu ifade eden Öner, ”Türkiye’de 16 milyonun üzerinde sigara içicisi var. Bu insanlar yılda 120 bin ton sigara tüketiyor. Sigara nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 30 milyar lira tedavi masrafı yapılıyor. 300 bin nüfuslu Rize’de ise 70 bin içici var. Bu, Rize’de 10 bin akciğer hastası, üç günde bir akciğer hastalığından, günde bir sigaradan ölüm anlamına geliyor” diye konuştu.

Türkiye’de 5727 sayılı yasayla sigaraya karşı topyekûn hareket başladığını ancak hastalıklarla savaşmanın başlıca yolunun koruyucu hekimlik olduğunu söyleyen Öner, şöyle devam etti: ”Türkiye’de doktorların yüzde 95’i tedavi amaçlı doktorluk yapıyor. Oysa hastalıkları en kolay önleme yolu koruyucu hekimliktir. ‘İnsanlar neden hasta oluyor’ sorusunun cevabını bildiğimizde ve buna göre mücadele başlattığımızda çözüm çok daha kolay olacaktır. 5727 sayılı yasanın yaptırımlarının yanında koruyucu hekimlik uygulaması da yüzde 60 seviyelerine çıkarılmalı. Bu, gelecek nesillerin daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.”

EN İYİ İLETİŞİM ARACI ÇOCUKLAR
İnsanlara sağlığın, çevrenin ve doğanın önemini anlatırken en iyi iletişim aracının ilköğretim çağındaki çocuklar olduğunu kaydeden Öner, şunları söyledi: ”Uzun yıllardır sigara ve uyuşturucuya karşı verdiğimiz mücadeleye bir yenisini ekleyerek, çocuklarımızın desteğiyle ”Sevgi Yumağı” projesini yürütüyoruz. İki yılda küçük büyük 75 bin kişiye sigaranın zararlarını anlattık. Şimdi anne ve babaların sigarayı bırakmasını, çocuklarına sarılmasını istiyoruz. Zamanla çocukların ‘anne, baba sigara kokuyorsun, seni öperken sigara koktuğun için rahatsız oluyorum’ sözleri velileri sigarayı bırakmaya götürüyor. Sevgi Yumağı projesiyle iki yılda bin 250 anne ve baba, çocuklarının da desteğiyle sigarayı bıraktı.”

Kendisini en çok üzen olayın ilköğretim okullarında sigara içen öğretmenler olduğunu ifade eden Öner, ”Seçtiğimiz okullarda toplantı öncesi sigara içen öğretmenleri görmek içimizi burkuyor. Bu nedenle çalışmalarda sigara kullanmayan, kullanıp bırakan özverili öğretmenleri tercih ediyoruz. Bu da işimizi kolaylaştırıyor. Artık proje oturdu. Amacımız bu yılın sonunda 5 bin anne ve babayı sigaradan kurtarmak” dedi.

ÜLKE GENELİNDE UYGULANMASI PLANLANIYOR
Rize’de yapılan çalışmanın her bölgede takdir edildiğini belirten Öner, şunları kaydetti: ”İki yıllık çalışmanın ardından Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve 14 valilikten çok sayıda hediye geldi. Bu azmimizi artırıyor. Proje tamamen bir aile projesi. Proje sigaraya karşı başlatılırken aile içindeki sevgisizliği de alıp götüren, ailenin ilgisini artıran bir çalışma olarak düşünüldü. Aileler artık çocuklarıyla daha fazla ilgileniyor. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi projenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e sunularak Türkiye genelinde milyonlarca öğrenciyle velilere ulaşması için çalışma başlattı. Projenin Türkiye’de yaygınlaştırılması geleceğimizi kurtaracaktır.”

ntvmsnbc

Bir yanıt yazın