Tam gün ile ilgili yapılan düzenleme sonrası üniversite rektörleri, gerek ayrılan gerekse çalışan hocalarda ciddi bir memnuniyet olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Doktor arkadaşlarla ilgili yapabileceğimizin azamisini yaptık. Bunun değerlendirmesini en yakın 1 yıl sonra yapacağız.†dedi.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Toplum Ruh Sağlığı Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Ulusal Toplum Ruh Sağlığı Sempozyumuna’ katıldı. Bakan Müezzinoğlu, sempozyum çıkışında gazetecilerin soruları cevapladı. Bir gazetecinin “Yunanistan Milli Günü’ne katıldınız. Yıllar sonra orada yer almak orada olmak nasıl bir duyguydu?†şeklindeki soruya Müezzinoğlu, “Benim için farklı bir heyecan, farklı bir duygu.
Zaman zaman burukluğu zaman zaman mutluluğu en uç çapraz duyguları yaşadığım anlardan bir tanesi oluyor. Ben çocukluğumda Yunanistan’da ilkokula giderken Yunanistan milli bayramları dolayısıyla öğrenci olarak o törenlere katılıyordum. 45 yıl sonra böyle bir gecede onlarla birlikte olduk. Bu duyguyu Sayın Başbakanımızla Yunanistan’a gittiğimizde yaşamıştım. Bir tarafta bırakıp geldiğim ülkenin başbakanı diğer tarafta geldiğim ülkenin başbakanı her 2 başbakanın olduğu ortamda resmi görüşmelerde bulundum. Sonra kendi köyüme Sayın Başbakanımızla gidince en çok çapraz duyguları hüzünle mutluluğu buruklukla heyecanı bir arada yaşadığım duygular bugüne kadar çok oldu. Dün akşamkine daha önceden biraz alışık olduğum için ama yine yinede benim için çapraz duyguların karmaşık duyguların yaşandığı gecelerden biri oldu.†diye cevapladı.
“TAM GÜN İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMEYİ EN YAKIN 1 YIL SONDA YAPACAĞIZ”
Başka bir gazetecinin “Tam Gün Yasası’nın doktorları memnun etmediği ifade ediliyor. Yeni bir revizyon gündeme gelebilir mi?†şeklindeki soruya ise Müezzinoğlu şu cevabı verdi; “Doktor arkadaşlarla ilgili yapabileceğimizin azamisini yaptık. Bunun değerlendirmesini en yakın 1 yıl sonra yapacağız. Ama bu anlamda size katılmıyorum. Bana gelen gerek üniversite rektörlerimizden, gerekse hocalarımızdan gerekse ayrılmadan şuanda ne kadar tam günde üniversitede kalan hocalarımızdan çok ciddi bir memnuniyet var. İstisnai arzuları karşılanmayan beklentileri karşılanmayan hocalarımız var. Ben baştan söyledim. Burada bu işin yüzde 100’ü yok. Yüzde 70-80 ideal bir noktayı yakaladığımız an üniversitelerimiz kurumlarımız hocalarımızla birlikte marka olacak. Yoksa biz bireyleri marka yapma peşinde koşarsak bireyler istikrarlı kurumsal yapıya destek vermez. Birey ile birlikte kurumla birlikte birey öncülüğünü önemsiyoruz. Yoksa bireysel başarılar o birey varken vardır yokken yok olur. Halbuki kurum başarıları bu anlamda çok önemli. O nedenle tam günde şuanda olduğumuz nokta yapabileceğimizin en ideali.â€
Müezzinoğlu, elektronik sigara ile ilgili düzenleme yapılacağını, normal sigara ne ise elektronik sigaraya da bakışlarının aynı olduğunu dile getirdi.
“SÜT KARDEŞLİĞİ İLE İLGİLİ 1-2 AY İÇİNDE YASAL DÜZENLEMEYİ YAPACAĞIZ”
Süt kardeşliği ile ilgili çalışma hakkında Bakanlar Kurulu’na sunum yaptığını değerlendirmeler üzerinde çalışıldığını anlatan Müezzinoğlu, “Bakanlar Kurulumuzdan ve Başbakanımızdan bu konu ile ilgili yasal çalışmaları başlatmamız yönünde bakış açısını aldık. Önümüzdeki 1-2 ay içinde yasal çalışmayı yapacağız. Önce hukukçularımızla mutfak çalışmasını yapacağız 1-1,5 ay sonra mutfaktan ne çıktığını sizlere takdim edeceğiz. Başbakanımız konu ile ilgili gerek uygulama gerekse tedbir ayağından ideal bir çalışmayı yapmamızı istedi.†şeklinde konuştu.
“SÜT ANNE MERKEZLERİ KURULACAK”
Süt Kardeşliği projesi ile ilgili bakış açısı sorulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise şunları söyledi; “Bakanlar Kurulu’nun bir üyesi olarak biz görüşlerimizi bildirdik. Uygulamada toplumun kafa karışıklığının giderileceği soy ağacının devam etmesi ve özellikle bizim inançlarımıza göre süt kardeşliğinin harem dairesi içerisinde karıştırılmaması gerekiyor. Bunun karıştırılmayacağı tedbirlerin alınması gerekiyor. Yasal altyapının oluşması önemli. Oluştuğu zaman prematüre doğan ve birçoğu ölen çocuklarımızın hayatını kurtarmış olacağız. Toplumdaki kafa karışıklığını giderecek teme altyapı hem hukuki hem de uyulama boyutundaki takip sistemini izleme ve değerlendirme sistemini iyi oluşturduğumuz zaman adına da banka demeyeceğiz. Sütanne merkezleri olacak. Anne sütü endüstriyel bir ürün değil. Çok önemli bir işlevi var anne sütü bizim inançlarımıza göre çok farklı mukaddes bir tarafı var. Tanımlamalar ve kelimeler bu bakımdan önemli.â€
Süt kardeşliği projesinin adının değiştirildiğini bu çalışmaya ‘Süt Anne Merkezleri’ denileceğini belirten Müezzinoğlu, “Bizde süt anneliği toplumsal bir cümle. Süt anne merkezlerini kurarak süt kardeşliği projesini güçlü hale getireceğiz. Kuracağımız hastanelerimizin bebek yoğun bakım servislerinde veya kadın doğum servislerinde ‘Süt Anne Merkezleri’ni kuracağız ve süt kardeşliği projesini güçlü hale getireceğiz.†dedi.
Açıklamaların ardından Bakan Müezzinoğlu ve Bakan Şahin sempozyum kapsamında kurulan stantları gezdi. Engelli bir kız Bakan Müezzinoğlu’na kolye hediye etti.
dahası lazım sayın bakan dahası ..