Çarşamba , 27 Kasım 2024

Mehmet Müezzinoğlu: “Tam gün yasası bayramdan önce çıkarılacak”

tamgun20132014

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tam günyasasının bayramdan önce çıkarılacağını söyledi

Sağlık Bakan’ı Mehmet Müzezzinoğlu yapmış olduğu açıklamada

“Olağanüstü bir şey olursa bayramın ertesine yani Ekim ayında çıkacaktır. Ama ağırlıklı beklentibayramdan önce çıkartmış olmak. dedi

Müezzinoğlu Beklentileri tam çözecek mi?sorusunun cevabını ise şöyşe verdi

Hiçbir konuda beklentilerin %100 çözümü diye bir şey başarabilmek mümkün değil. Kanaatim %70- 80oranında cevp verecek” dedi

 

“Doktora şiddet” tutuklama nedeni sayılacak

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara tutuklama öngören hükmün Meclis açılır açılmaz “torba kanun” içinde gündeme geleceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına kesinlikle göz yummayacaklarını belirterek, “İnşallah, Meclis açılır açılmaz Torba Kanun içerisinde, sağlık çalışanlarınaşiddet uygulayanlara, tutuklama yetkisini hakimlerimize vereceğiz” dedi.

Müezzinoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile Swissotel’de bir araya geldi.

Sağlık politikaları ve bugüne kadar yapılanlar hakkında bilgi veren Müezzinoğlu, son on yıl içindegerçekleştirilen Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile önemli mesafeler katedildiğini söyledi.

Kamuoyu duyarlılığı en önemli tedbir

Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını tepki ve üzüntü ile karşıladıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Acaba, evinde annesine, babasına, ailesine bu kadar şefkatle davranabiliyor mu” diye düşünülen buinsanlara zaman zaman şiddet uygulanıyor olmasından rahatsızlık duyuyoruz. Bununla ilgili kamuoyu duyarlılığının artırılması gerekir. Kamuoyunun, sağlıkçıları sahiplenen, evladı gibi koruyan, kendisine gönülden hizmet eden bir yapı olarak görmesini istiyoruz. Bu nedenle kamuoyu duyarlılığı bizim için en önemli emniyet sibobu, en önemli güvenlik tedbirimizdir.

Yoksa, hekim ile hasta arasına güvenlik güçlerini ya da kanunları koymak açıkcası çok mümkün değil, çok da doğru değil. Çünkü, hasta eşine, ailesine söyleyemediğini en yakını ile paylaşamadığını hekimi vehemşiresi ile paylaşıyor. Buralara, üçüncü şahısların girmesini mesleğin saygınlığı ve devamlılığı açısından da çok arzu etmiyoruz.”

Şiddete kesinlikle göz yummayacaklarının altını çizen Müezzinoğlu, şiddet uygulayana karşı her türlüyasal prosedürleri alacaklarını bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, “İnşallah, Meclis açılır açılmaz Torba Kanun içerisinde, bu anlamda sağlıkçalışanlarına şiddet uygulayanlara, tutuklama yetkisini hakimlerimize vereceğiz” diye konuştu.

-Bakan Müezzinoğlu:

-“İlaç üretiminde ve kan ürünlerinde, Türkiye artık bölgede söz sahibi olabilmeli. Bu sayede, hem kendi ihtiyacını karşılayabilmeli, hem de yakın coğrafyasında pazar oluşturabilecek bir milyarlık nüfusa hitap edebilmeli”

-“Tıbbi teknoloji ve ilaç sanayiyi daha güçlü hale getirebilmek adına da sağlıkta serbest bölgelerle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren yasal alt zemini oluşmuş olacak”

-“Yüzen Gemi Hastane Projesini tamamladık. Önümüzdeki haftalarda ihalesini yapacağız”

-“Yurt genelinde 13 ilde 17 olan Çocuk İzleme Merkez sayısı, yıl sonuna kadar 23’e çıkarılacak”

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin sağlık alanında çok ciddi şekilde ilaç vetıbbi cihaz tüketimi yaptığını belirterek, “İlaç üretiminde ve kan ürünlerinde, Türkiye artık bölgede söz sahibi olabilmeli. Bu sayede, hem kendi ihtiyacını karşılayabilmeli, hem de yakın coğrafyasında pazar oluşturabilecek bir milyarlık nüfusa hitap edebilmeli” dedi.

Medya Kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile Swissotel’de biraraya gelen Müezzinoğlu, Türkiye’deuygulamaya giren Aile Hekimliği konusunda da önemli mesafeler alındığını, ancak şu anda arzu edilensayıda aile hekimi bulunmadığını söyledi.

Müezzinoğlu, aile hekimlerinin bundan sonra yalnızca tedavi eden değil, ailenin ve muhatap olduğu kişilerin sağlıklı kalabilmeleri için daha çok koruyucu sağlık hizmetleri ve bilgilendirici olarak da görevüstleneceklerini ifade ederek, önümüzdeki süreçte bu konuyu değerlendireceklerini belirtti. Tedavi edicihizmetlerin çok iyi olmasıyla övünemeyeceklerini dile getiren Müezzinoğlu, “Çünkü, sağlıklı birey, sağlıklıaile, sağlıklı toplum ne kadar güçlüyse, sağlıktaki başarı da o kadar anlamlı ve değerli olur” dedi.

Sağlık okur-yazarlığını daha iyi noktaya getirebilmek için çeşitli kampanyalara imza atacaklarını da dile getiren Müezzinoğlu, bu anlamda medyanın da destek vermesini istedi. Müezzinoğlu, beslenme, sigara, tuz kontrolü, obezite gibi pek çok alanda toplumun duyarlılığını artırmak için medya desteğinin şart olduğunu vurguladı.

Tütünle mücadaleyi çok önemsediklerine dikkati çeken Müezzinoğlu, özellikle çocuk ve gençlerdesigaraya başlamada büyüklerin sigara kullanımının en teşvik edici unsur olduğunu bildirdi. Müezzinoğlu, yakınlarının sigara keyfine özenti duyulmasının, sigaraya başlamada çok önemli bir etken olduğunun altınıçizerek, bu konuda kamuoyu oluşturanların, toplumda farkındalığın artırılabilmesi için önderlik yapmasınıarzu ettiklerini söyledi.

Fiziksel aktivenin çok önemli bir konu olduğunu vurgulamak istediğini dile getiren Müezzinoğlu, “15 yaşınaltındaki çocuklarımızda obez olma oranı yüzde 31-32’lerde. Yani, çocuklarımızın üçte biri obezite ile muhatap olma sürecinde. Bu nedenle, düzenli fiziksel aktivite önem taşıyor” diye konuştu.

Müezzinoğlu, 3 Ekim’de Ankara Göksu Parkı’nda sabah 07.30’da sağlıklı yaşam yürüyüşügerçekleştirileceğini anlatarak, herkesi bu etkinliğe davet etti.

-“İlaç ve tıbbi cihaz da üretim ayağını güçlü hale getirmemiz lazım”

“Türkiye’de sağlık alanında çok ciddi şekilde ilaç ve tıbbi cihaz tüketimi yapıldığını” belirten Müezzinoğlu, “Artık, üretim ayağını güçlü hale getirmemiz lazım. İlaç üretiminde ve kan ürünlerinde, Türkiye artık bölgede söz sahibi olabilmeli. Bu sayede, hem kendi ihtiyacını karşılayabilmeli hem de yakıncoğrafyasında pazar oluşturabilecek bir milyarlık nüfusa hitap edebilmeli” dedi.

Müezzinoğlu, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin bölgesinde sağlık merkezi olabileceğini düşündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Türkiye, sağlık turizminde alması gereken payın benim kanaatimce yüzde 20’lerini alabiliyor. Oysa, bunuyüzde 70’lere taşıdığımızda açıkcası, Türkiye’nin sağlıkta bölgeye vermesi gereken hizmetler anlamındaarzu edilen noktaya 4-5 yıl içinde ulaşacağına inanıyorum. Bunun için bazı düzenlemeler yapıyoruz. İnşallah Türkiye, bölgesinde sağlık turizminde de güçlü bir noktaya gelecek.

Tıbbi teknoloji ve ilaç sanayiyi daha güçlü hale getirebilmek adına da sağlıkta serbest bölgelerle ilgiliçalışmalarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren yasal alt zemini oluşmuş olacak. Sağlıkta serbest bölgeler, bu anlamda yine Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki vizyonunu başka bir noktaya taşımayıdüşünüyoruz.”

-“Yüzen Gemi Hastane Projesi tamamlandı”

Müezzinoğlu, “yüzen gemi hastane” konusunun da basında gündeme geldiğini anımsatarak, “Projeyitamamladık. Önümüzdeki haftalarda ihalesini yapacağız” dedi.

Yüzen Gemi Hastanesi’nin 2. Abdülhamit döneminde bir geminin kısa süreli olarak hastaneyedönüştürüldüğünü hatırlatan Müezzinoğlu, “Tarihte böyle bir hizmet olmuş. Ancak dünyada hastaneprojesiyle yapılacak olan gemi, Türkiye’ye ait olacak. Önümüzdeki yıl sonuna kadar da ihale süreçleri tamamlanmış olacak” diye konuştu.

Müezzinoğlu, hastane gemi içinde ameliyathane, yoğun bakım hizmeti de verileceğini belirterek, hem yurtiçi hem yurt dışı sağlık hizmeti sunulacağını söyledi. Gemi hastane ile sahil illerinde rutin sağlık hizmetiverileceğini anlatan Müezzinoğlu, olağanüstü durumlarda ise uluslararası yardım ve desteklerdebulunulacağını bildirdi.

-“750 ambulans ihalesi yapılacak”

Acil sağlık hizmetlerinde Türkiye’nin çok iyi bir noktaya geldiğini ifade eden Müezzinoğlu, bu yıl 750 ambulans ihalesinin yapılacağını belirtti.

Müezzinoğlu, “Filomuza, Mart ayında önce 486 ambulansı hizmete soktuk. 750 tanesi de hizmetesokulduğunda bu yıl 1200 civarında ambulansı milletimizin hizmetine sokmayı başarmış olacağız” dedi.

-Çocuk İzleme Merkez sayısı 23’e çıkartılacak

Çocuk İzleme Merkezleri hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, ilgili merkezlerin kurulmasına ilişkin kararın 2012 yılında alındığını hatırlattı.

Müezzinoğlu, “şu anda yurt genelinde 13 ilde 17 merkez bulunduğunu” ifade ederek, “bu sayının yılsonuna kadar 23’e çıkarılacağını” vurguladı.

Söz konusu merkezlerin açık adreslerinin olmadığının altını çizen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Merkezlerin Ankara’da nerede olduğuna bakıldığında, herhengi bir yerde ‘Aile Sağlığı Merkezi’ tabelasıgörebilirsiniz, oysa burası Aile Sağlığı Merkezi değildir. Burası Çocuk İzleme Merkezi’dir.

Burada adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ve Yargıtay’dan temsilcilerbulunmaktadır. Hukuki ve adli sürecin, çocuklardaki yıpratıcılığını minimum düzeye indirebilmek için kurduk. Aile baskısını, çevresel etkileri ortadan kaldıran bir merkez.”