Sosyal medya, hastane ve doktor seçiminde de artık önemli rol oynuyor. Atılım Üniversitesi’nin araştırması da her üç internet kullanıcısından birinin, doktor ve hastane seçimi için sosyal medyayı kullandığını ortaya koydu.
Türkiye’de her 3 kişiden 2’si bir sağlık sorunu ile karşılaştığında önce internete başvuruyor . Bunların yarısı da hastane ya da hekim seçiminde sosyal medyadan yararlanıyor.
Bu tespit, Atılım Üniversitesi’nin İzmir’de yaklaşık bin kişi ile yaptığı “sağlıkta sosyal medya kullanımı araştırması”ndan.
Sağlıkla ilgili internet kullanım oranının yüzde 66’larda olduğunu belirten Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, “Sağlıkla ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığında yüzde 55’inin sosyal medyayı kullandığı ortaya çıktı. Hekim seçiminde yüzde 42 gibi bir oran, hastane seçiminde ise buna yakın, yani yüzde 41.9 gibi bir oran çıktı†dedi.
HASTA MEMNUNİYETİ VEYA MEMNUNİYETSİZLİĞİ PAYLAŞILIYOR
Araştırmaya göre, yalnız tedavi öncesinde değil sonrasında da sosyal medya aktif şekilde kullanılıyor. Prof. Tengilimoğlu, “Aldığınız hizmetten memnuniyeti ya da memnuniyetsizliği paylaşır mısınız sorusunda, yüzde 90 oranında paylaşım cevabı var. Nerede paylaşıldığını sorunca sosyal medyada paylaşımın yüksek olduğu görüldü. Yüzde 50nin üzerinde bir rakam çıktı†şeklinde konuştu.
SAĞLIK KURULUŞLARI SOSYAL MEDYADAN YARARLANMIYOR
Araştırma sağlık kuruluşlarınınsa sosyal medyadan yeterince faydalanmadığını ortaya çıkardı. Prof. Dilaver Tengilimoğlu’nun bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle: “Yaptıkları ameliyatlar olsun, baktıkları hasta sayıları olsun başarılarına ilişkin rakamlar çok az. Hangi hekim, hangi branşta daha iyi, hangi hastane, hangi branşta daha iyi. Bu bilgiler özellikle sağlık turizmi açısından Türkiye için de çok önemli.â€